Tăriceanu: FMI a făcut constant greşeli de apreciere a economiei româneşti

Fondul Monetar Internaţional a făcut constant greşeli de apreciere a evoluţiei economiei româneşti, iar îngrijorările instituţiei au fost clar infirmate atunci când s-a considerat că România nu este capabilă să îşi gestioneze problemele de natură macroeconomică, a afirmat, luni, premierul Tăriceanu.

333 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: FMI a făcut constant greşeli de apreciere a economiei româneşti

Tăriceanu: FMI a făcut constant greşeli de apreciere a economiei româneşti (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat într-o emisiune a postului naţional de televiziune dacă este îngrijorat de estimările FMI privind economia românească, inclusiv inflaţia, premierul a răspuns negativ, arătând că instituţia financiară a mai prezentat aprecieri greşite.

"Fondul Monetar Internaţional, din 2005, a făcut greşeli constante de apreciere a evoluţiei economice în ceea ce priveşte România. Toate aprecierile lor au fost infirmate, toate îngrijorările au fost clar infirmate şi nejustificate ulterior. FMI a greşit în momentul în care a considerat că România nu este capabilă sa-şi gestioneze probşlemele de natură macroeconomică singură şi, în 2006, au venit şi au recunoscut că dacă ar fi ştiut că 2005 se va încheia cu aşa rezultate bune, ar fi semnat acordul stand-by", a spus Tăriceanu.

TITLURILE ZILEI

În urmă cu două săptămâni, după ce Fondul Monetar Internaţional a transmis Guvernului o serie de recomandări în domeniul politicii economice, premierul Tăriceanu a afirmat că recomandările FMI sunt întotdeauna binevenite, dar că Guvernul a demonstrat încă din 2005 că poate conduce politica economică a ţării fără ajutorul instituţiei financiare şi va continua să facă acest lucru.

Fondul Monetar Internaţional a recomandat Guvernului să se opună "cu putere" reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la alimente, creşterii pensiilor înainte de termenul stabilit iniţial pentru ianuarie 2009 şi a propus prudenţă în majorarea salariilor.

Experţii FMI sunt de părere că reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de până 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), în funcţie de modul de implementare a măsurii.

În acelaşi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentând 1,5% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici