Tarom se află în atenţia Comisiei Europeane. A fost deschisă o investigaţie aprofundată cu privire la măsurile de sprijin acordate de autorităţile române

  • Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române companiei aeriene Tarom sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.
  • Tarom se confruntă de ani de zile cu dificultăţi financiare şi a primit de la statul român un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro.
346 afișări
Imaginea articolului Tarom se află în atenţia Comisiei Europeane. A fost deschisă o investigaţie aprofundată cu privire la măsurile de sprijin acordate de autorităţile române

Tarom se află în atenţia Comisiei Europeane. A fost deschisă o investigaţie aprofundată cu privire la măsurile de sprijin acorde de autorităţile române

Potrivit unui comunicat al Comisie Europene, Tarom se confruntă de ani de zile cu dificultăţi financiare şi a primit de la statul român un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro, după aprobarea de către Comisie, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în februarie 2020.

La 28 mai 2021, autorităţile române au notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei Tarom. Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române companiei aeriene sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Comisia Europeană susţine că planul de restructurare stabileşte un pachet de măsuri pentru raţionalizarea operaţiunilor Tarom, reînnoirea flotei companiei aflate în proces de învechire şi reducerea costurilor. România intenţionează să sprijine restructurarea printr-o finanţare publică de aproximativ 190 de milioane de euro. Acest sprijin ar urma să fie acordat sub forma unei injecţii de capital, a unei subvenţii şi a eliminării din bilanţ a datoriilor corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare (aproximativ 36,7 milioane de euro) şi a dobânzii aferente.

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare şi restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiţii stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai precis, se poate acorda ajutor pentru salvare pentru o perioadă de până la şase luni. După această perioadă, fie ajutorul pentru salvare trebuie să fi fost rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru a fi evaluat în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat. Pentru ca ajutorul de restructurare să fie aprobat, planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără a primi în continuare sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură suficientă la costurile restructurării sale şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

„În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia îndeplinesc condiţiile prevăzute în orientări”, se arată în comunicat.

Investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special dacă planul de restructurare propus este adecvat pentru rezolvarea dificultăţilor companiei şi pentru restabilirea viabilităţii pe termen lung a acesteia într-un interval de timp rezonabil, fără să i se acorde în continuare ajutor de stat, dacă TAROM sau operatorii de pe piaţă ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează excesiv pe finanţarea publică şi că ajutorul este proporţional, precum şi dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenţei create de ajutor.

„Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă îndoielile sale iniţiale se confirmă. Deschiderea unei investigaţii oferă României şi părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia”, se mai arată în comunicat CE.

CITEŞTE ŞI: TAROM primeşte ajutor de la Comisia Europeană

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici