Tehnologia chineză de supraveghere se răspândeşte la nivel global. Ce îngrijorări stârneşte a doua cea mai mare economie din lume

Presiunea Chinei de a exporta tehnologia de supraveghere prin unele dintre cele mai mari companii, inclusiv către democraţiile liberale, a ridicat îngrijorări din cauza riscurilor ca datele să fie trimise către Beijing, crescând influenţa Partidului Comunist, transmite CNBC.

584 afișări
Imaginea articolului Tehnologia chineză de supraveghere se răspândeşte la nivel global. Ce îngrijorări stârneşte a doua cea mai mare economie din lume

Tehnologia chineză de supraveghere se răspândeşte la nivel global şi stârneşte îngrijorări

A doua cea mai mare economie din lume a construit un vast program de supraveghere, format din milioane de camere şi soft-uri de recunoaştere facială. Dispozitivele, cocoţate pe stâlpii lămpilor, în afara clădirilor şi pe străzi, sunt capabile să recunoască persoane.

Unele dintre cele mai valoroase firme tehnologice din China au fost implicate în astfel de proiecte în toată ţara. Dar această tehnologie este acum exportată pe măsură ce firmele de tehnologie ale ţării îşi extind amprenta globală.

Companiile chineze de tehnologie - în special Huawei, Hikvision, Dahua şi ZTE - furnizează tehnologie de supraveghere bazată pe inteligenţa artificială în 63 de ţări, potrivit unui raport din septembrie realizat de Carnegie Endowment for International Peace. Din aceste naţiuni, 36 au semnat proiectul masiv de infrastructură chinez Belt and Road, iar Huawei furnizează tehnologie celor mai multe dintre ţări, potrivit raportului.

Unele dintre aceste proiecte, numite „oraşe inteligente”, care includ tehnologii de supraveghere, sunt în curs de desfăşurare în ţările occidentale, în special în Europa, inclusiv în Germania, Spania şi Franţa, potrivit analizei Institutului australian de politică strategică (ASPI).

Experţii au avertizat despre o serie de riscuri, inclusiv accesul potenţial la date de către guvernul chinez.

„Cred că, uneori, presupunem că nu vom folosi în mod negativ această tehnologie, o folosim pentru a furniza servicii sau într-un mod transparent, acceptabil din punct de vedere social în societatea noastră", spune Samantha Hoffman, membră a Cyber Center-ului ASPI, pentru CNBC. „Dar de fapt nu putem fi siguri de asta, pentru că problema nu este neapărat cum este implementată tehnologia, ci cine are acces la datele pe care le colectează”, a smai pus ea. „Dacă este o companie chineză precum Huawei şi datele se întorc în China, pot fi utilizate de către partid în orice mod posibil", a conchis aceasta.

 

 

Taguri:
tehnologie,
china,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici