Teodorovici: Acordul de Parteneriat va fi discutat miercuri în Guvern

Acordul de Parteneriat va fi discutat, miercuri, în Guvern, pentru a putea fi trimis CE până la sfârşitul lunii martie, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la o dezbatere cu autorităţile locale despre viitorul cadru financiar 2014-2020.

189 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Acordul de Parteneriat va fi discutat miercuri în Guvern

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (Imagine: Radu Tuta/Mediafax Foto)

"Noi vrem până la finalul lunii martie să trimitem acest document consolidat (Acordul de Parteneriat - n.r.) CE, termenul final fiind 20 aprilie. Este bine să punem punct discuţiilor informale şi să începem cu cei de la Comisia Europeană şi un dialog formal, care are ca durată aproximativ 3 luni", a precizat Teodorovici, adăugând că documentul va fi discutat miercuri în Guvern, pentru a fi aprobat.

În ceea ce priveşte programele operaţionale, Teodorovici a precizat că acestea se află în fază de proiect şi sunt postate pe site-urile ministerelor de resort: MFE, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii.

"Termenul de trimitere a programelor operaţionale este de 3 luni de la data trimiterii formale a Acordului de Parteneriat. Estimarea noastră este undeva la final de aprilie-luna mai pentru trimiterea unor documente formale la CE, timp în care la fel trebuie supuse unui dialog intens. De fapt, aici se vor defini foarte exact măsurile pe care vrem să le finanţăm", a declarat Teodorovici, la conferinţa "Perspectiva administraţiei locale privind proiectele şi domeniile prioritare cu impact asupra dezvoltării locale, finanţabile din fonduri structurale în următorii 7 ani", organizată de Institutul pentru Politici Publice.

Teodorovici a explicat că CE va mai face unele comentarii, după trimiterea Acordului de Parteneriat, dar acestea vor viza mai ales alocările pe Programul Operaţional de Mediu, unde România poate primi penalităţi dacă nu respectă angajamentele luate la aderarea la UE.

"E posibil ca CE să mai facă totuşi unele comentarii, în special vizavi de alocările financiare. Spre exemplu, pentru unele sectoare de mediu trebuie să asigurăm un volum foarte mare de finanţare, având în vedere că este şi sectorul pentru care ne-am asumat faţă de UE la momentul aderării o serie de angajamente, o serie de conformări vizavi de apă, apă uzată, deşeuri etc., pentru care, dacă noi nu vom asigura finanţare necesară, putem să primim din partea Comisiei Europene penalităţi în cazul neconformării", a spus ministrul.

Totodată,Teodorovici a admis că sunt încă strategii sectoriale în curs de definitivare, Competitivitate, Transport, Sănătate, dar aprobarea acestora "nu condiţionează Acordul de Parteneriat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici