Teodorovici: Bugetul general consolidat a avut un excedent de 0,85% din PIB la 10 luni

Bugetul general consolidat a înregistrat, după primele zece luni, un excedent de 0,85% din PIB, în uşoară scădere faţă de nivelul de la finele lunii septembrie, de 0,87%, a declarat miercuri fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, la prezentarea bilanţului de mandat.

251 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Bugetul general consolidat a avut un excedent de 0,85% din PIB la 10 luni

Teodorovici: Bugetul general consolidat a avut un excedent de 0,85% din PIB la 10 luni (Imagine: Mihai Dascalescu/ Arhiva Mediafax Foto)

În primele nouă luni, bugetul consolidat a avut un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, cu venituri de 169,1 miliarde lei şi cheltuieli de 162,9 miliarde lei.

Bugetul pentru acest an prevede un deficit bugetar (cash) de 1,8% din PIB, care corespunde unui deficit ESA de 1,45% şi unui deficit structural de 1% din PIB.

Pentru anul viitor, bugetul a fost construit pe un deficit cash de 2,8% din PIB, respectiv 2,95% pe ESA şi 2,73% deficit structural.

"Discuţia despre respectarea sau nu a nivelului impus de deficit pentru 2016 trebuie să dispară. Discuţia acum trebuie purtată la cât de sus mergem peste acest nivel şi cine poate spune clar şi corect în România cât este acel nivel. Ceea ce eu am spus mereu şi am declarat este că România va fi sub nivelul de 3%", a afirmat Teodorovici.

El a punctat că există metodologii diferite de calcul a deficitului între FMI, Comisia Europeană şi Ministerul de Finanţe, ceea ce îi dă un motiv în plus să creadă că cifrele Finanţelor sunt corecte, şi nu ale Comisiei Europene.

"Sau, cel puţin, trebuie să ne bazăm pe faptul că de fiecare dată când România a anticipat o anumită cifră a fost aşa cum am spus noi. Deci încă un motiv să credem că, şi de această dată, România poate să dovedească că într-adevăr are o abordare matură", a adăugat fostul ministru.

El speră "din inimă" ca noul guvern să înţeleagă că a avea anul următor un deficit de 1%, aşa cum a fost asumat cu insituţiile financiare internaţionale, va distruge realizările concrete în economie de până în prezent.

"Şi sper să nu facă acest lucru, pentru că există soluţii în a fi sub 3% deficit pe ESA, cu tot ce s-a aprobat până în prezent inclus", a menţionat Teodorovici.

Fostul ministru a explicat că abordarea Ministerului de Finanţe trebuie schimbată în ceea ce priveşte deficitul, întrucât abordarea anterioară era să se consituie un buffer care să fie utilizat în cazul depăşirii unui anumit deficit, el arătând că legea răspunderii fiscal bugetare trebuie aplicată şi în sens invers.

"Dacă, pentru cei care depăşesc în mod nejustificat un astfel de plafon asumat de deficit, există anumite prevederi, şi pentru cei care subdimensionează veniturile la bugetul de stat, iar din execuţia bugetară reiese o deviere de minus/plus x%, atunci înseamnă că omul din Finanţe care a făcut acea estimare şi ministrul care şi-a asumat acel lucru trebuie să răspundă. Pentru că nu poţi să ţii, de teama de a nu face la un moment sau altul o astfel de depăşire, economia în loc. Este o abordare greşită şi trebuie să fie radical ajustată", a conchis Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici