Teodorovici: CE a rambursat României în 2013 fonduri structurale de 1,47 miliarde euro

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că României i-au fost rambursate de la începutul anului de către Comisia Europeană 1,47 miliarde de euro, rata de absorbţie ajungând în prezent la peste 21%.

418 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: CE a rambursat României în 2013 fonduri structurale de 1,47 miliarde euro

Teodorovici: CE a rambursat României în 2013 fonduri structurale de 1,47 miliarde euro (Imagine. Mediafax Foto/AFP)

"În acest an, Comisia Europeană a rambursat României peste 1,47 miliarde de euro. Din această sumă, fonduri în valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost încasate de România datorită reluării plăţilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României", a declarat Teodorovici, potrivit unui comunicat transmis luni MEDIAFAX de Ministerul Fondurilor Europene.

El a adăugat că estimează că "în toamna acestui an Comisia va decide reluarea plăţilor către România şi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, singurul program care a mai rămas pre-suspendat".

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, la 9 august fondurile structurale rambursate României pentru exerciţiul financiar 2007-2013 însumau aproximativ 3,7 miliarde de euro.

"În perioada mai 2012 - 9 august 2013, Comisia a decontat României fonduri în valoare de peste 2,24 miliarde de euro. Astfel, valoarea sumelor rambursate a crescut cu peste 156% faţă de cele rambursate până la data de 1 mai 2012", se afirmă în comunicatul MFE.

De asemenea, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles pentru rambursare se ridicau la 4,1 miliarde de euro la data menţionată, evidenţiază MFE.

"În perioada 1 mai 2012 - 9 august 2013, România a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune, în timp ce în perioada 1 ianuarie 2007 - 30 aprilie 2012 documentele transmise Comisiei au acoperit finanţări în valoare de numai 1,63 miliarde de euro", se argumentează în comunicatul MFE.

În acest an Comisia Europeană a reluat plăţile prin trei programe blocate în 2012 din cauza deficienţelor apărute anterior în implementarea fondurilor europene.

Astfel, în acest an au fost rambursate prin Programul Operaţional Regional fonduri de peste 756 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 424 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Transport - peste 375 milioane de euro, iar prin intermediul POS Mediu peste 625 milioane de euro, mai precizează comunicatul menţionat.

Ministrul Teodorovici declara la începutul anului că România are obligaţia să emită facturi de 6,5 miliarde de euro în 2013 pentru a evita dezangajările automate, ceea ce ar însemna o creştere a ratei de absorbţie de la 12% anul trecut la 50%.

Suma totală a fondurilor structurale şi de coeziune alocate României de UE pentru perioada 2007-2013 este de 19,668 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici