Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.

573 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal

Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Cifrele de astăzi, în urma discuţiilor pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului faţă de ce era estimat iniţial, deci 2% va fi deficitul, deci nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii partidelor.

Ministrul de Finanţe a spus că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcţii speciale este de 1 miliard de lei, în timp ce impactul eliminării supraaccizei va fi de 2,7 miliarde de lei, fără TVA.

Pe de altă parte, Teodorovici a spus că PNL a cerut, pe lângă TVA de 20% şi amânarea eliminării supraaccizei, şi ca Guvernul să vină trimestrial în Parlament pentru a prezenta ţintele bugetare.

"S-a solicitat ca în Parlament să facem o informare trimestrială din partea Guvernului vizavi de modul în care execuţia bugetului se realizează, pentru a şti exact dacă, într-adevăr, ţinta de deficit pe care ne-o asumăm să fie respectată", a spus ministrul.

Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

Eugen Nicolicea (UNPR) a menţionat, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, că au fost propuse mai multe modificări la Codul fiscal, acestea urmând să se constituie în amendamente la proiect.

"Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte - prima treaptă va fi de 20%, intrararea în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi, după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%", a spus Nicolicea.

Senatorul Haralambie Vochițoiu a precizat, la rândul său, că în urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie prorogată până la 1 ianuarie 2017.

El a adăugat că toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a precizat că discuţiile tehnice pe marginea modificărilor la Codul fiscal "au avut succes", iar acum urmează dezbaterile politice, însă formaţiunea pe care o reprezintă consideră că există deja un consens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici