Teodorovici, despre modificarea OUG 114 privind măsurile fiscale: Astăzi vom lansa Ordonanţa în spaţiul public/ ROBOR este prevăzut să scadă

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, că, vineri, vor fi publicate spre dezbatere publică modificările la OUG nr. 114/2018, astfel încât să fie făcute modificările săptămâna viitoare.

657 afișări
Imaginea articolului Teodorovici, despre modificarea OUG 114 privind măsurile fiscale: Astăzi vom lansa Ordonanţa în spaţiul public/ ROBOR este prevăzut să scadă

Teodorovici, despre modificarea OUG 114 privind măsurile fiscale: Astăzi vom lansa Ordonanţa în spaţiul public/ ROBOR este prevăzut să scadă

„Eu zic că astăzi o vom lansa în spaţiul public”, a afirmat Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul unor declaraţii de presă, referitor la forma noii OUG care av modifica OUG 114/2018.

Ministrul Finanţelor a susţinut că modificările la taxa pe activele băncilor au fost agreate cu Banca Naţională a României şi a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE), iar vineri au loc ultimele discuţii, de „rafinament pe text”.

„În aşteptarea acestui răspuns (de la BCE - n.red.), pregătim o Ordonanţă de Urgenţă, pentru ca săptămâna viitoare să fie aprobată în Guvern. (...) Cele mai importante modificări sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. (...) Astăzi, când va fi pe Ministerul de Finanţe acest draft, clar va fi în Nota de fundamentare chiar câteva simulări”, a precizat Teodorovici.

Calculele pentru noua taxă pe activele băncilor au fost făcute de BNR, iar ROBOR este prevăzut să scadă, potrivit ministrului Finanţelor.

„Din datele BNR, există o diferenţă în minus la costurile pe care românii le plătesc la creditele în lei. A doua chestiune de modificat la această ordonanţă a fost legată de masa de impozare de active financiare, în care au rămas mai puţine active financiare. Au fost scoase, desigur, cele legate de titluri de stat, împrumuturile pentru autorităţile locale, programele guvernamentale (Prima Casă etc.). Dorinţa noastră, ca Guvern, este să facem un lucru important pe două zone: o dată să scădem costurile de finanţare pentru cei cu împrumuturi şi lei şi, pe de altă parte, să creştem gradul de intermediere financiară, care, în România, din păcate, este foarte scăzut. Adică să finanţăm efectiv economia reală. (...) Ceea ce este astăzi cu acest mod de calcul al ROBOR la cotaţii, cred că toată lumea o acceptă că nu este o abordare corectă”, a detaliat Teodorovici.

Noua formulă de calcul a ROBOR şi a ratelor creditelor va fi aplicată atât pentru noile contracte, cât şi pentru cele aflate în derulare, potrivit sursei citate. „Pentru contractele în derulare, probabil că băncile vor notifica toţi clienţii, ca să înţeleagă clar că efectele pe contracte se produc, dar nu neapărat să se schimbe a doua zi contractul dintre client şi bancă, pentru a nu crea o aglomeraţie foarte mare. Ca efect, va creşte în mod automat”, a adăugat Teodorovici.

În plus, băncile cu un nivel ridicat de active vor trebui să crească creditarea cu cel puţin 8% şi să aibă marjele de maximum 4%, iar băncile mici sunt excluse de la aplicarea acestor măsuri, conform sursei citate. „Categoric, da”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă aceste modificări sunt agreate cu BNR, iar efectul va fi de „sub un miliard de lei” asupra băncilor. „Întotdeauna a fost consens între Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor, în măsura în care se poate”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, miercuri, a fost o şedinţă de la BCE, astfel că există deja acceptul acestei instituţii pentru modificările la OUG nr. 114/2018, potrivit sursei citate.

Despre scrisorile trimise de BCE şi de Comisia Europeană, ministrul Finanţelor a spus că le-a citit în diagonală, deoarece au fost făcute de la Bucureşti şi nici nu crede că le-au citit oficialii europeni care le-au trimis.

La gaze, modicările trebuie discutate cu reprezentanţii companiilor şi cu cei ai Comisiei Europene, iar „dacă vor fi foarte clare, se vor alipi acestei OUG de săptămâna viitoare”, conform ministrului Finanţelor. „La fel şi la comunicaţii”.

De asemenea, în noua OUG vor fi incluse şi modificările la Pilonul II de pensii, referitoare la majorarea de capital pe care trebuie să o facă administratorii de fonduri de pensii în prima parte a acestui an şi până la finele acestui an.

„Un aspect va fi clar în Ordonanţă legată de Pilonul II de pensii. Trebuie să luăm o decizie până la final de martie, pentru că altfel efectul se produce (trebuie să majoreze capitalul social - n.red.). Atunci sigur va fi o prevedere legată de Pilonul II în sensul de a întinde termenul acesta de aplicabilitate a acestei OUG 114 - o prorogare foarte scurtă, astfel încât să fie mai mult timp pentru discuţia de ordin tehnic între structurile statului şi reprezentanţii Pilonului II”, a explicat Teodorovici.

În plus, Finanţele au discutat cu reprezentanţii fondurilor Pilonul II de pensii ca fondurile suplimentare aduse la capitalul social să fie folosite pentru investiţii public - private, precum spitale, infrastructură rutieră, conform sursei citate. „Proiectele statului sunt cu siguranţă proiecte sigure, care să aducă şi profit, în urma cărora cei care au investit în Pilonul II de pensii să aibă de câştigat. Poate fi un spital construit de stat, care să fie gestionat public-privat”, a mai Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a menţionat că, vineri, va fi o discuţie la ministerul de resort şi cu reprezentanţii de la Ministerul Energiei şi cel al Comunicaţiilor privind modificările la OUG 114, iar dacă au toate acordurile necesare vor fi făcute modificările în noua OUG.

„În această Ordonanţă (cea nouă - n.red.) se vor găsi acele modificări convenite cu toţi actorii, cu discutarea lor fie la Consiliul Concurenţei sau Comisia Europeană. Dacă o modificare nu va fi făcută în acest mod, nu-şi va găsi locul în Ordonanţă”, a punctat Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici