Teodorovici: POS Competitivitate poate fi suspendat sau deblocat. DNA a fost sesizată pentru nereguli în atragerea fondurilor UE

POS Competitivitate este în situaţia de fi suspendat, dar la fel de bine poate fi şi deblocat deoarece oficialii CE au permis autorităţilor să trimită documente explicative, DNA fiind deja sesizată de Guvern pentru nereguli în atragerea fondurilor europene, potrivit ministrului Fondurilor Europene.

186 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: POS Competitivitate poate fi suspendat sau deblocat. DNA a fost sesizată pentru nereguli în atragerea fondurilor UE

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost sesizată de Guvern după verificarea firmelor care au fost implicate în întregul "circuit" al fondurilor europene alocate în baza Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Verificările au vizat modul în care au fost delegate anumite atribuţii către organisme intermediare, aceasta fiind una dintre cerinţele Comisiei Europene (CE).

"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluare selecţie şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple", a spus Teodorovici.

El a adăugat că, deşi premierul Victor Ponta a declarat că România se aşteaptă ca acest program să fie deblocat abia în toamnă, el, ca ministru al Fondurilor Europene, are obligaţia să insiste zilnic pe lângă oficialii CE pentru a-i convinge că elementele negative din sistem au fost eliminate.

Ministrul a explicat totodată că POS Competitivitate este în situaţia de fi suspendat, dar la fel de bine poate fi şi deblocat deoarece oficialii CE au dat posibilitate României să trimită documente explicative.

"Am făcut asta şi ieri seară (joi-n.r.), când am trimis o ultimă situaţie cu rezultatele obţinute pe acest program operaţional, cu speranţa că cei de la CE, auditorii, în care avem chiar încredere foarte mare, vor analiza şi vor emite totuşi o opinie pozitivă astfel încât şi cel din urmă program să fie deblocat", a mai spus Teodorovici.

Comisia Europeană a decis în luna octombrie să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", pentru anularea presuspendării fiind necesară transparentizarea modului în care sunt finanţate proiectele, restructurarea autorităţilor responsabile cu fondurile europene şi pregătirea foarte bună a solicitărilor pentru finanţarea proiectelor.

Conform datelor prezentate la finele anului trecut, România poate pierde în acest an fonduri europene de 1,26 miliarde euro prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, dacă nu va reuşi să atragă banii prin proiecte eligibile cofinanţate de UE.

Suma contractată prin POS CCE pentru 2012-2013 este de 1,37 miliarde de euro.

Pentru POS Creşterea Competitivităţii Economice, Comisia a avansat la axa prioritară II o rată de corecţie de 10% aplicabilă contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritară III o rată forfetară de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritară IV o corecţie forfetară de 5%.

La începutul acestei luni, Teodorovici afirma că în iunie ar putea fi deblocate programele operaţionale Transporturi şi Competitivitate, România aşteptând un răspuns favorabil de la Comisia Europeană, dar având de plătit corecţii financiare de 700 milioane euro în urma deficienţelor constatate de la Bruxelles.

Programul pentru Transporturi a fost deblocat săptămâna trecută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici