Teodorovici revine cu declaraţii în privinţa limitării drepturilor românilor de a munci în UE. De ce ministrul de Finanţe susţine că a fost înţeles greşit

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a susţinut, marţi seara, că propunerea pe care a făcut-o, de acordare a unor permise de muncă pe o perioadă limitată, nu contravine principiilor Uniunii Europene (UE), printre care se află şi libera circulaţie a persoanelor.

9568 afișări
Imaginea articolului Teodorovici revine cu declaraţii în privinţa limitării drepturilor românilor de a munci în UE. De ce ministrul de Finanţe susţine că a fost înţeles greşit

Teodorovici, revine cu declaraţii. Ministrul de Finanţe susţine că a fost greşit înşeles în privinţa limitării dreptului românilor de a munci în UE

Ministrul Finanţelor a declarat, în cursul zilei de marţi, că le-a propus miniştrilor de Finanţe din UE ca fiecărui muncitor să îi fie limitată perioada de a lucra într-o ţară: „permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele”. „Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a afirmat Teodorovici.

Ulterior, mai mulţi oameni politici, printre care Călin Popescu Tăriceanu şi membri ai PNL, precum şi membrii ai sindicatelor au declarat că sunt împotriva acestei propuneri şi că aceasta încalcă principiile UE.

Ministrul Finanţelor a precizat, marţi seara, într-o intervenţie la Antena 3, că s-a gândit la această propunere, deoarece, de multe ori, românii şi companiile româneşti sunt dezavantajaţi, în momentul în care devin activi pe pieţele din alte ţări ale UE.

„La nivel european, este nevoie să standardizăm ceea ce înseamnă legislaţie şi proceduri în statele membre, vizavi de modul în care sunt acestea faţă de cetăţenii Europei şi mai ales a acestei lumi pe care noi o reprezentăm, să beneficieze de un tratament egal. Sunt foarte multe cazuri din acestea, de tratament incorect şi inegal, faţă de ceea ce înseamnă cetăţeni europeni”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că, prin această standardizare, nu poate fi limitat dreptul de muncă al românilor nici măcar de către cei care sunt din partide anti-Europa.

„Am şi discutat să îi conving pe cei care sunt de bună credinţă că nu voi pune niciodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale ale Uniunii Europene, chiar din contră”, a subliniat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a mai spus că standardizarea propusă este luată în discuţie şi de alte ţări din UE, ţări asemănătoare cu România.

De asemenea, demnitarul a subliniat că prin această standardizare nu s-a gândit că le-ar putea fi interzis românilor care lucrează într-o ţară din UE să mai lucreze în acea ţară după cinci ani.

„În legătură cu declaraţiile făcute astăzi, la dezbaterea care a avut ca subiect principal criza forţei de muncă, nu pot să nu remarc evaluările nejustificate, fără preocuparea de a înţelege mesajul în spiritul său şi pentru care consider că este necesar să fac următoarele precizări. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic, cât şi social. NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor”, a scris, marţi seara, Eugen Teodorovici, pe pagina sa de Facebook.

În schimb, ministrul Finanţelor Publice a subliniat, pe Facebook, că, dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. „Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată”, a adăugat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a mai precizat că, prin cele spuse a subliniat necesitatea de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, „astfel încât să avem condiţii EGALE de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene”.

„În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA şi PROMOVA interesele românilor şi ale companiilor româneşti”, a mai afirmat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai menţionat, pe Facebook, că, aşa cum a mai declarat şi cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuţiei despre variante de promovare a unor scheme europene de şomaj, o astfel de măsură NU trebuie să ţină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte.

„În Europa Centrală şi de Est, de exemplu, şomajul nu a înregistrat cote alarmante, nici în perioada de criză, problema principală fiind migraţia forţei de muncă, în special cea calificată către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potenţialul de creştere şi încetineşte convergenţa la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piaţa muncii şi TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine. Indiferent de sensibilităţile europene, AM REPREZENTAT şi VOI REPREZENTA, întotdeauna, interesul României şi al românilor!”, a concluzionat Teodorovici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici