Teodorovici spune că România este în acord cu partenerii internaţionali, deşi CE vede acordul "deraiat"

România se află în continuare în acord cu Comisia Europeană şi Fondul Moneter Internaţional, deşi există anumite nemulţumiri, afirmă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, contrazicându-l pe vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis, care a declarat pe 14 iulie că acordul este "deraiat".

308 afișări
Imaginea articolului Teodorovici spune că România este în acord cu partenerii internaţionali, deşi CE vede acordul "deraiat"

Teodorovici spune România este în acord cu partenerii internaţionali, deşi CE vede acordul "deraiat" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Întotdeauna relaţia cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială va fi una de respect reciproc, zic eu una normală. Acum, că sunt situaţii în care sunt divergenţe sau diferenţe de opinii între un guvern sau altul este ceea ce se întâmplă în toate statele membre din Europa, nu numai în cazul României. Dar pas cu pas. Şi mă bucur că la această rectificare (rectificarea bugetară aprobată marţi de Guvern – n.r.) am primit din partea Fondului o apreciere pozitivă, colegii mei au avut discuţii şi cu Fondul şi cu Comisia Europeană înainte de rectificare şi au fost unele foarte constructive şi pozitive", a declarat Teodorovici într-o conferinţă de presă, fiind întrebat de jurnalişti cum mai este relaţia României cu partenerii internaţionali.

El a arătat că acordul cu instituţiile financiare internaţionale se termină în septembrie, aşa cum a fost planificat.

Întrebat dacă acordul se finalizează "deraiat" sau "pe şine", Teodorovici a spus că nu există "deraiat", ci există "în acord" sau "în afara acordului", precizând că România se află în acord.

La insistenţa jurnaliştilor, care i-au amintit ministrului declaraţia recentă a vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, potrivit căruia acordul cu România este deraiat, Teodorovici a reluat ideea că nu există noţiunea de "deraiat" sau "off-track" şi a întărit că acordul cu România este "on-track".

"Aveţi o declaraţie, poate şi plastică la un moment dat sau altul, dar nu există deraiat, există în sau în afara acordului, România este în acord cu Comisia. România, la Ecofin, asta a fost decizia, rămânem în acord cu cei de la Comisia Europeană. Sunt anumite nemulţumiri, faptul că nu a fost o misiune de analiză închisă cu succes şi au atenţionat cu privire la acest impact al Codului Fiscal", a menţionat ministrul.

El a spus că nu va mai exista o altă misiune până la finalul acordului.

"Probabil că la începutul lunii septembrie, când i-am şi invitat pe colegii de la Comisie să vină în România, să discutăm despre ceea ce România a făcut în continuare vis-a-vis de angajamente şi chiar pe structura de proiect a noului buget pe 2016", a adăugat Teodorovici.

Întrebat dacă vor discuta despre o nouă formă de colaborare, reprezentantul Guvernului a răspuns "Vedem la momentul respectiv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici