România trebuie să-şi pună centura de siguranţă. Ce spune The Economist despre 2012

Efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, accesul dificil la credit şi începerea programului de restituire a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţă un an dificil pentru România în 2012, iar bugetul se bazează pe estimări prea optimiste, potrivit The Economist.

3237 afișări
Imaginea articolului România trebuie să-şi pună centura de siguranţă. Ce spune The Economist despre 2012

România trebuie să-şi pună centura de siguranţă. Ce spune The Economist despre 2012 (Imagine: Shutterstock)

Într-un articol intitulat "Puneţi-vă centura de siguranţă", The Economist discută bugetul României pe 2012, obiectivele guvernului, perspectivele economice şi situaţia sistemului bancar.

"După doi ani de recesiune şi austeritate, românilor le-ar prinde bine nişte veşti bune. Aşa că anunţul recent că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost primit călduros. Însă optimismul nu are şanse să dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situaţiei dificile din sistemul bancar şi tranşele datorate anul viitor FMI", notează The Economist.

Publicaţia aminteşte câteva dintre măsurile incluse în proiectul de buget pentru 2012, precum îngheţarea salariilor şi pensiilor din sistemul public, introducerea unei cotizaţii suplimentare în sănătate şi privatizarea unor active ale statului.

"Guvernul speră că, prin astfel de măsuri, va reuşi să reducă deficitul bugetar la numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% din PIB în 2011. Însă acest obiectiv depinde de nişte presupuneri cam roz, inclusiv o creştere economică de circa 2% şi o mai bună absorbţie a banilor de la UE", scrie The Economist, adăugând însă că băncile s-ar putea dovedi, în final, cea mai mare problemă a României.

Revista atrage atenţia că 16% din activele din sistem sunt controlate de bănci greceşti, iar autorităţile de la Viena au impus restricţii pe creditarea băncilor austriece în Europa de Est.

O altă "durere de cap" a României este sistemul de sănătate, potrivit The Economist. Pacienţii vor trebui să plătească parţial tratamentul primit, prevedere criticată dur de medici, care ameninţă cu demisia în masă, asemenea celor din Slovacia, scrie publicaţia.

În plus, contribuţiile sociale vor continua să fie percepute pentru toate formele de venit, inclusiv pensiile şi chiriile, iar creşterea TVA, adoptată la jumătatea anului trecut, va fi menţinută.

"Birocraţia şi corupţia sunt încă fenomene, iar procedurile din justiţie sunt îndelungate şi inconsistente. Unul dintre cei mai importanţi judecători din ţară, Gabriela Bîrsan, este anchetat pentru acuzaţii de luare de mită în schimbul unor verdicte favorabile", se spune în articol.

În sondaje, aproape jumătate dintre români consideră că criza economica va dura mai mult de trei ani. Două treimi afirmă că au fost afectaţi de tăieri, iar numai 7% aprobă modul în care guvernul a gestionat criza, observă The Economist.

"A te pregăti pentru vremuri tulburi pare reacţia firească", conchide publicaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici