Timiş: Prospecţiuni SA începe măsurători pentru a identifica zăcăminte de petrol şi gaz convenţional

Firma Prospecţiuni SA a anunţat că va începe, în această săptămână, măsurători pentru identificarea unor zăcăminte de petrol şi gaz convenţional, în 13 localităţi din judeţul Timiş, iar în urma prospecţiunilor se estimează că ar putea fi găsit un zăcământ de 47 de milioane de barili de petrol.

513 afișări
Imaginea articolului Timiş: Prospecţiuni SA începe măsurători pentru a identifica zăcăminte de petrol şi gaz convenţional

Timiş: Prospecţiuni SA începe măsurători pentru a identifica zăcăminte de petrol şi gaz convenţional

Vicepreşedintele Prospecţiuni SA, Mihai Mitroi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Timişoara, că firma va începe, miercuri, o serie de măsurători pe o suprafaţă de 200 de kilometri pătraţi, pe teritoriul a 13 comune din Timiş, în căutare de petrol şi gaz convenţional.

Potrivit acestuia, este vorba despre localităţile Checea, Cărpiniş, Becicherecu Mic, Dudeştii Noi, Săcălaz, Cenei, Uivar, Sânmihaiu Român, Giroc, Şag, Parţa, Peciu Nou şi Giulvăz.

Mitroi a explicat că Guvernul României, prin Agenţia Naţională de Resurse Naturale, a concesionat suprafaţa de teren companiei ADX. Această companie a organizat o licitaţie pentru lucrările de explorare, iar firma Prospecţiuni a câştigat această licitaţie. Firma Prospecţiuni este şi cea care ia legătura cu proprietarii de terenuri din această zonă, pentru a-i despăgubi, în cazul în care au culturi care urmează să fie distruse.

"Primele lucrări vor începe miercuri, în localitatea Cărpiniş. Practic, amplasăm un receptor şi o sursă pentru a vedea care este structura internă a pământului. Este ca la o ecografie. Una dintre surse o reprezintă o gaură adâncă de 6-10 metri în care se pune un recipient care are rolul de a crea o undă elastică, prin detonarea lui. În recipient se află o substanţă explozibilă numită Rioseis", a explicat Mitroi.

El a spus că daunele vor fi minime şi că este afectată doar cultura agricolă, pentru care se plătesc sume compensatorii, în funcţie de suprafaţa pe care se vor face prospecţiuni.

Potrivit lui Mitroi, vor fi până la 10.000 de surse pe cei 200 de kilometri pătraţi şi vor fi detonaţi 260 de senzori pe zi.

"Putem garanta că deţinem acea tehnologie care face imposibilă afectarea structurii locuinţelor din zonele în care se fac prospecţiuni", a declarat Mitroi.

Lucrările din Timiş ar urma să se finalizeze în trei-cinci luni, în funcţie de condiţiile meteorologice.

În urma prospecţiunilor din judeţul Timiş, se estimează, potrivit lui Mitroi, că ar putea fi găsit un zăcământ de 47 de milioane de barili de petrol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici