Toate exporturile Rusiei ar putea fi în curând în ruble, semnalează Kremlinul

Kremlinul a indicat că toate exporturile de energie şi mărfuri ale Rusiei ar putea fi cotate în ruble, înăsprind încercarea preşedintelui Vladimir Putin de a face Occidentul să simtă durerea sancţiunilor pe care le-a impus pentru invazia Ucrainei, scrie Reuters.

351 afișări
Imaginea articolului Toate exporturile Rusiei ar putea fi în curând în ruble, semnalează Kremlinul

Toate exporturile ale Rusiei ar putea fi în curând în ruble, semnalează Kremlinul

În condiţiile în care economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Putin a ripostat pe 23 martie la adresa Occidentului, ordonând ca exporturile de gaze ruseşti să fie plătite în ruble.

Această măsură a forţat Germania, cea mai mare economie europeană, să declare miercuri un "avertisment timpuriu" că s-ar putea îndrepta spre o situaţie de urgenţă în materie de aprovizionare. Anul trecut, Germania a importat 55% din gazul său din Rusia.

În cel mai puternic semnal de până acum că Rusia ar putea pregăti un răspuns şi mai dur la sancţiunile Occidentului, preşedintele parlamentului, Viaceslav Volodin, a sugerat miercuri că aproape toate exporturile de energie şi de mărfuri ale Rusiei ar putea fi în curând taxate în ruble.

Întrebat despre comentariile lui Volodin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Aceasta este o idee la care ar trebui să se lucreze cu siguranţă".

"Este foarte posibil să fie elaborată", a spus Peskov despre această propunere.

Peskov a declarat că rolul dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial a fost deja afectat şi că o mişcare de stabilire a preţului celor mai mari exporturi ale Rusiei în ruble ar fi "în interesul nostru şi al partenerilor noştri".

Europa, care importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia şi plăteşte în mare parte în euro, spune că gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul de a rediscuta contractele.

"Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble", a declarat Volodin într-o postare pe Telegram. "În plus, ar fi corect - acolo unde este benefic pentru ţara noastră - să lărgim lista de produse de export la care se practică preţul în ruble pentru a include: îngrăşăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.".

Rusia exportă în fiecare an în Europa gaze naturale în valoare de câteva sute de miliarde de dolari. Euro reprezintă 58% din exporturile Gazprom, 39% în dolari americani şi aproximativ 3% în lire sterline, potrivit companiei.

Peskov a declarat că Rusia va da timp cumpărătorilor să treacă la ruble.

Totuşi, modul exact în care ar putea fi efectuate plăţile a rămas neclar încă de miercuri. Rusia încearcă atât să susţină rubla, cât şi, pe termen lung, să reducă dominaţia dolarului în stabilirea preţurilor la energie şi mărfuri la nivel mondial.

Pentru a avea vreo speranţă de a reuşi acest lucru, Rusia ar avea nevoie de ajutor din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici