Toyota ar putea reduce exporturile din Japonia, mutând producţia peste hotare, din cauza cursului

Toyota ar putea opri începând din anul 2013 exportul sedanului Corolla din Japonia, mutând producţia în afara ţării, pentru a combate impactul aprecierii yenului asupra veniturilor, potrivit ziarului Tokyo Shimbnu.

25 afișări
Imaginea articolului Toyota ar putea reduce exporturile din Japonia, mutând producţia peste hotare, din cauza cursului

Toyota ar putea reduce exporturile din Japonia, mutând producţia peste hotare, din cauza cursului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea şi stabilizarea yenului la maximul ultimilor 15 ani faţă de dolar ameninţă competitivitatea exporturilor japoneze şi determină companiile să mute operaţiunile de producţie în afara ţării.

Toyota va da drumul, din toamna anului viitor, la asamblarea modelului Corolla la noua fabrică a concernului din statul american Mississippi.

Purtătorul de cuvânt al Toyota Paul Nolasco a declarat că grupul vrea să-şi optimizeze structura globală de producţie, dar că nu s-a luat încă vreo decizie privind mutarea producţiei destinată pieţelor internaţionale în afara Japoniei.

Criza financiară globală a declanşat un îndelungat trend ascendent al yenului pe pieţele monetare. Moneda niponă s-a apreciat puternic faţă de dolar şi euro în ultimii doi ani, afectând semnificativ veniturile şi profiturile exportatorilor.

Industria auto a fost probabil cea mai afectată, înregistrând o scădere a producţiei de 31,5% în 2009, la 7,93 milioane de maşini, sub 10 milioane de unităţi pentru prima dată în opt ani. Exporturile auto s-au redus totodată cu 46%, constructorii căutând să-şi reducă expunerea la cursul valutar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici