Traderii valutari au încredere în Trichet, în timp ce Merkel şi Sarkozy au dezamăgit

Traderii valutari au încredere că preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va salva euro de la colapsul prezis de majoritatea analiştilor, de la miliardarul George Soros la Paul Volcker, în condiţiile în care Merkel şi Sarkozy au dezamăgit în privinţa obligaţiunilor comune.

240 afișări
Imaginea articolului Traderii valutari au încredere în Trichet, în timp ce Merkel şi Sarkozy au dezamăgit

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce criza datoriilor ameninţă Italia şi Spania, după ce a infectat Grecia, Irlanda şi Portugalia, euro s-a apreciat cu 1,6% în acest an faţă de un coş de nouă valute ale unor ţări dezvoltate, potrivit Bloomberg.

Moneda unică europeană s-a apreciat săptămâna trecută, în urma unor noi dovezi de încetinire a redresării economiei mondiale.

Întărirea euro scoate în evidenţă încrederea în capacitatea lui Trichet de a susţine moneda până când liderii guvernamentali vor ajunge la un acord pe termen lung privind reducerea deficitelor bugetare din regiune, după ce ratingurile Greciei, Irlandei şi Portugaliei au fost retrogradate sub nivelul recomandat pentru investiţii.

Soluţia BCE a fost să cumpere obligaţiuni guvernamentale, pentru a reduce randamentele, şi apoi să retragă lichidităţile suplimentare în euro introduse în sistemul financiar prin aceste achiziţii, înainte de a provoca inflaţie.

"Multă lume se întreabă de ce euro a fost atât de rezistent. Răspunsul este că BCE a intervenit pe piaţă şi a redus presiunile din sistemul bancar european", a declarat Paresh Upadhyaya, director de strategie în domeniul valutar pentru regiunea G10 la Bank of America în New York.

Upadhyaya anticipează că euro va încheia anul la nivelul de 1,45 dolari pe unitate.

Euro s-a apreciat săptămâna trecută cu 1,1%, la 1,4397 dolari pe unitate, şi a avansat cu 2%, la 1,1303 franci elveţieni pe unitate.

Moneda unică s-a apreciat în acest an faţă de toate mondele importante, cu excepţia francului elveţian.

Aprecierea euro ar putea arăta nu atât soliditatea monedei uncie cât slăbiciunea dolarului, consideră Camilla Sutton, analist în pieţe valutare la Bank of Nova Scotia din Toronto.

Sutton anticipează că euro se va aprecia la 1,5 dolari pe unitate în acest an, în condiţiile în care congresmenii din SUA încearcă să ajungă la un acord pe termen lung pentru reducerea cheltuielilor şi a deficitului bugetar.

În pofida problemelor financiare din zona euro, euro este cu 14% mai puternic faţă de dolar comparativ cu media ultimului deceniu, potrivit datelor Bloomberg.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca euro să încheie acest an la nivelul de 1,43 dolari pe unitate, faţă de estimarea de 1,32 dolari pe unitate din ianuarie.

Performanţele euro contrastează cu opiniile de acum un an, când investitorul miliardar George Soros şi Paul Volcker, fost preşedinte al Rezervei Federale a SUA în perioada 1979-1987, au avertizat că uniunea monetară este în pericol de dizolvare.

"Politica monetară a fost mult mai blândă în SUA comparativ cu Europa", a declarat Aroop Chatterjee, analist la banca Barclays în New York.

El crede că euro se va aprecia până la sfârşitul acestui an la 1,49 dolari pe unitate, explicând că deşi criza datoriilor are nevoie de timp pentru a fi rezolvată, măsurile BCE vor atenua îngrijorarea pieţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici