Transportatorii solicită Guvernului să plătească 75% din salariul tuturor angajaţilor din firmele cu probleme

  • Terapia de şoc şi nu tratamentul de lungă durată va fi mai eficientă, spune Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR)
  • Transportatorii au două scenarii pentru evoluţia economiei în acest an
  • Ambele prevăd contracţie economică
2337 afișări
Imaginea articolului Transportatorii solicită Guvernului să plătească 75% din salariul tuturor angajaţilor din firmele cu probleme

Transportatorii au două scenarii pentru evoluţia economiei în acest an

UNTRR solicită Guvernului, miercuri, să aloce un buget suficient pentru a plăti 75% din salariul tuturor angajaţilor firmelor aflate în dificultate pentru următoarele 90 zile, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"Prin alocarea unui buget suficient pentru plata a 75% din salariile firmelor din domeniile afectate, acestea să fie plătite timp de 90 zile de către guvern direct angajaţilor. În acest fel timpul de asistenţă este relativ scurt, se oferă un nivel de confort personalului şi firmelor afectate care vor avea posibilitatea de a reporni activitatea, iar firmele şi angajaţii salvaţi se vor putea susţine şi vor putea genera venituri pentru bugetul public", se arată în comunicatul UNTRR.

Potrivit unui studiu UNTRR,  în cazul terapiei de şoc, PIB-ul României va scădea semnificativ în trimestrul 2 din 2020, dar revenirea o să fie mai rapidă. În acest scenariu, UNTRR estimează o scădere economică de 5,6% în 2020 şi o creştere economică de 5,7% în 2021.

"În cazul terapiei progresive, PIB-ul va scădea semnificativ în următoarele 3 trimestre din 2020, iar revenirea va fi mai lentă. Estimăm în 2020 o scădere economică de 6,8% şi o creştere economică de doar 2,6% anul viitor. Prin adoptarea unor măsuri progresive, se alocă un buget progresiv pentru suportul firmelor fără a se cunoaşte modalitatea administrării acestui buget -pentru ce se alocă, pentru firme, plata furnizorilor, plata salariilor angajaţilor? -, abordare care necesită un timp mai îndelungat de asistenţă, cu mai multă incertitudine pentru firme şi angajaţi, cu rezultate incerte şi costuri de oportunitate crescute în măsura în care o parte semnificativă dintre firmele asistate nu vor putea relua activitatea şi astfel se pierde posibilitatea de a recupera parte din bugetul alocat deoarece aceste firme nu vor mai putea genera venituri pentru bugetul public, ci dimpotrivă presiunea pentru ajutoare sociale se va extinde pe o perioadă de timp îndelungată", mai arată transportatorii rutieri din România.

UNTRR mai spune că măsuri similare au fost adoptate de state precum Danemarca, unde Guvernul va achita timp de trei luni salariile angajaţiilor afectaţi până la un maximum de 23.000 de coroane daneze (3.418 dolari)/lună, în timp ce companiile vor achita restul de 25%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici