Transporturile majorează cu 400 mil lei capitalul CFR Călători pentru a stinge datorii către CFR SA

Ministerul Transporturilor va majora cu 400 milioane lei capitalul social al CFR Călători, bani destinaţi plăţii tarifului de utilizare a infrastructurii către CFR SA, iar această companie îşi va achita obligaţiile fiscale şi va stinge o datorie de 92 milioane lei către E.ON Gaz Distribuţie.

209 afișări
Imaginea articolului Transporturile majorează cu 400 mil lei capitalul CFR Călători pentru a stinge datorii către CFR SA

Transporturile majorează cu 400 mil lei capitalul CFR Călători pentru a stinge datorii către CFR SA (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Fot)

Suma de 400 milioane lei se alocă din bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2013 pentru majorarea capitalului social al CFR Călători, cu destinaţia plăţii tarifului de utilizare a infrastructurii către CFR SA, companie care administrează infrastructura feroviară.

Din banii primiţi de la CFR Călători, CFR SA va achita obligaţiile către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj precum şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, inclusiv datoriile restante ale filialelor.

De asemenea, CFR SA va achita 92,3 milioane lei către.E.ON Gaz Distribuţie ca urmare a preluării prin contract de cesiune de creanţă de către E.ON Gaz Distribuţie a creanţei de la E.ON Energie România, în calitate de cedent.

"Achitarea sumei către S.C.E.ON Gaz Distribuţie S.A. este condiţionată de plata de către această societate, din fonduri proprii, a dividendelor cuvenite Ministerului Economiei, în sumă de 92,295 milioane lei într-un cont special distinct deschis la Trezoreria Municipiului Bucureşti.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2013 al CFR Călători, aprobat în luna iulie prin hotărâre de guvern, prevede venituri totale de 2 miliarde lei, cheltuieli de 2,4 miliarde lei şi o pierdere de 400 milioane lei.

Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor, compania a înregistrat anul trecut venituri de 1,99 miliarde lei (în scădere cu 22% faţă de 2011), cheltuieli de 2,98 miliarde lei (mai mari cu 16%) şi o pierdere de 992 milioane lei, de la un profit net de 1,5 milioane lei în anul precedent. Afacerile CFR Călători s-au plasat la 1,66 miliarde lei în 2012, în scădere cu aproape 24%.

CFR Călători a anunţat recent că a avut în primul semestru pierderi de 139 milioane lei, în scădere faţă de rezultatul negativ de 200 milioane lei raportat la jumătatea anului trecut. Evoluţia a fost determinată printre altele de reducerea unor linii neprofitabile sau cu slabă productivitate, scăderea consumului de motorină şi diminuarea cheltuielilor cu personalul, prin scăderea numărului de angajaţi, fără concedieri colective.

Preţurile biletelor de tren au crescut diferenţiat de la 1 septembrie, cu până la 10%, măsura, aprobată prin ordin al ministrului Transporturilor, luând în calcul evoluţia inflaţiei şi majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici