Trichet: Criza datoriilor de stat este pe cale să infecteze băncile

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat că riscurile privind stabilitatea financiară a zonei euro "dau semnale roşii", criza datoriilor de stat fiind pe cale să "infecteze băncile", transmite Bloomberg.

326 afișări
Imaginea articolului Trichet: Criza datoriilor de stat este pe cale să infecteze băncile

Trichet: Criza datoriilor de stat este pe cale să infecteze băncile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Personal, aş spune că da, s-au aprins luminile roşii. Mesajul Consiliului (European de Risc Sistemic - n.r.) este că legătura dintre criza datoriilor de stat şi bănci este cea mai gravă ameninţare la adresa stabilităţii financiare din Uniunea Europeană", a afirmat Trichet la Frankfurt, după o întâlnire a forului european.

Trichet, preşedintele Consiliului de Risc Sistemic (ESRB), a lansat comentariile în contextul reuniunii liderilor europeni de la Bruxelles, care vor discuta în principal despre al doilea acord de bailout pentru Grecia.

UE încearcă să evite repetarea crizei financiare care a urmat prăbuşirii, în 2008, a băncii americane de investiţii Lehman Brothers, care a determinat guvernele europene să aloce peste 5.000 de miliarde de dolari pentru a susţine sistemul bancar.

Diferenţa dintre randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la zece ani şi titlurile similare emise de Grecia a crescut joi la 13,84 puncte procentuale, de la 13,17 puncte procentuale la începutul lunii iunie.

Criza este prelungită şi de neînşelegerile dintre liderii europeni privind modul în care ar trebui salvată Grecia. În timp ce o serie de ţări, în frunte cu Germania, vor ca o bună parte din povara bailout-ului să fie suprotată de creditorii privaţi ai Greciei, BCE se opune vehement acestei ipoteze, apreciind că ar fi interpretată ca un default, ameninţând stabilitatea zonei euro şi a monedei unice.

În plus, situaţia a fost agravată săptămâna trecută într-o oarecare măsură de instabilitatea politică din Grecia, după de premierul George Papandreou a decis să remanieze cabinetul, punând sub semnul întrebării capacitatea autorităţilor şi a parlamentului de a aproba măsurile de austeritate, privatizările şi reformele cerute de instituţiile financiare internaţionale. Miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat luni decizia finală privind următoarea tranşă, de 12 miliarde euro, din împrumutul de urgenţă acordat anul trecut Greciei, tocmai pentru a impnue guvernului de la Atena să adopte de urgenţă legislaţia necesară.

Între timp, noul cabinet Papandreou a câştigat votul de încredere al parlamentului şi este văzut ca având şanse mai mari să treacă măsurile de austeritate.

ESRB a fost înfiinţat recent de UE pentru a identifica din timp riscurile din sistemul financiar. Trichet, preşedintele consiliului, şi vicepreşedintele Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, au semnalat mai multe riscuri în diferite zone ale sistemului, precum dezechilibrele dintre preţurile activelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici