Trichet: Euro este o monedă stabilă şi credibilă

Euro este o monedă stabilă şi credibilă, a declarat, duminică, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând, însă, că guvernanţa economică din uniunea monetară trebuie îmbunătăţită, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

654 afișări
Imaginea articolului Trichet: Euro este o monedă stabilă şi credibilă

Trichet: Euro este o monedă stabilă şi credibilă (Imagine: Mediafax Foto)

Trichet a lăudat stabilitatea preţurilor din zona euro, afirmând că BCE asigură acestă evoluţie, cu o inflaţie anuală mai mică de 2%, de mai bine de 12 ani. Şeful BCE a primit duminică premiul Economia Globală 2011 al Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Remarcile lui Trichet survin în contextul reuniunii miniştrilor de Finanţe duminică seara la Luxemburg pentru a discuta un al doilea pachet financiar care să ajute Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

"Am apărat puterea de cumpărare a euro", a spus Trichet, adăugând că BCE va continua să facă tot ce este necesar pentru stabilitatea preţurilor.

Totodată, după o perioadă de reducere cauzată de criză, dezechilibrele globale încep din nou să se amplifice.

"Zona euro are un interes major într-o reechilibrare la nivel global, mai ales prin politici locale mai sigure în întreaga lume", a spus el, adăugând că nivelul ridicat al şomajului din zona euro este inacceptabil.

BCE este responsabilă de politicile monetare, dar nu şi de cele economice, a spus Trichet.

"Guvernanţa zonei euro este insuficientă", atât în domeniul fiscal cât şi în cel al monitorizării competitivităţii", a declarat oficialul.

Trichet a subliniat că în pofida faptului că în prezent se vorbeşte de dificultăţile zonei euro, deficitul finanţelor publice din uniunea monetară este aproximativ la jumătate faţă de SUA şi Japonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici