Turismul, printre cele mai riscante sectoare pentru creditare

Percepţia băncilor privind riscul de nerambursare a creditului s-a îmbunătăţit în al doilea trimestru pentru companiile din energie, agricultură şi industrie, iar băncile au adăugat pe lista celor mai riscante domenii firmele din turism, alături de cele din imobiliare şi construcţii.

263 afișări
Imaginea articolului Turismul, printre cele mai riscante sectoare pentru creditare

Turismul, printre cele mai riscante sectoare pentru creditare (Imagine: Mediafax Foto)

"În funcţie de dimensiunea companiei, percepţia privind riscul de credit asociat corporaţiilor se află pe un trend descendent pentru al doilea trimestru consecutiv. Din categoria IMM, microîntreprinderile sunt în continuare identificate de majoritatea instituţiilor de credit (în procent net de circa 50%) ca având cel mai ridicat grad de risc", se arată într-un sondaj realizat de BNR la nivelul sistemului bancar din România.

Potrivit sondajului, cererea de credite a companiilor la nivel agregat a scăzut uşor în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru, iar băncile anticipează că în trimestrul al treilea cererea de finanţare s-a menţinut la acelaşi nivel.

În structură, cererea de credite pe termen scurt a fost în creştere atât pentru IMM, cât şi pentru corporaţii. În aceeaşi perioadă, solicitările de credite pe termen lung nu au înregistrat schimbări.

Standardele de creditare, care implică analiza dosarelor de credit, s-au relaxat în al doilea trimestru, iar această tendinţă a urmat şi în al treilea trimestru. În ceea ce priveşte costul creditării, băncile au continuat să aibă un comportament mixt, în sensul că au relaxat unii indicatori precum spread-ul ratei medii de dobândă faţă de ROBOR la o lună, dar au crescut primele pentru creditele considerate mai riscante.

Referitor la creditarea populaţiei, standardele de creditare au fost relaxate în trimestrul al doilea, atât în cazul creditelor de consum, cât şi al creditelor ipotecare. Băncile autohtone au o atitudine mai puţin restrictivă comparativ cu cele din zona euro, care anticipează continuarea înăspririi standardelor.

"Ciclul înăspririlor pare să se fi încheiat, instituţiile de credit anticipând continuarea tendinţei de relaxare şi în trimestrul al treilea, cu precădere în cazul creditelor pentru achiziţii de locuinţe şi terenuri", se arată în sondaj.

Relaxarea standardelor de creditare este explicată de către bănci prin intensificarea concurenţei din sectorul bancar, ca urmare a cererii modeste de credite din partea populaţiei.

Cererea populaţiei pentru credite destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri s-a redus uşor în trimestrul al doilea, întrerupând ciclul de creşteri început în trimestrul al treilea din anul trecut. Potrivit sondajului, evoluţia nu va continua pe termen scurt, circa 80% din bănci având aşteptări pozitive în ceea ce priveşte cererea din perioada următoare.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici