Uciderea lui ben Laden a dus la scăderea cotaţiilor petrolului, aurului şi argintului

Uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, a dus la scăderea preţurilor petrolului, aurului şi argintului, dar analiştii au avertizat că riscurile politice care au determinat aprecierea cotaţiilor energiei şi materiilor prime, în ultimele luni, sunt departe de a fi dispărut.

747 afișări
Imaginea articolului Uciderea lui ben Laden a dus la scăderea cotaţiilor petrolului, aurului şi argintului

Uciderea lui bin Laden a dus la scăderea cotaţiilor petrolului, aurului şi argintului (Imagine: Mediafax Foto)

Războiul din Libia, violenţele din Orientul Mijlociu şi posibilitatea unor represalii după moartea liderului al-Qaeda sunt suficiente pentru a produce îngrijorare pe pieţele petrolului, care au înregistrat în acest an o creştere de circa 25% a cotaţiilor.

Preţul petrolului a scăzut iniţial cu peste 4% în urma anunţului referitor la uciderea lui bin Laden, dar a recuperat circa jumătate din pierdere până la deschiderea bursei din New York.

Preţul aurului a scăzut, odată cu aprecierea dolarului de la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut cu 4,22 dolari, la 121,67 dolari pe baril, dar până la ora 13:19 GMT a revenit la circa 124,4 dolari pe baril.

În aprilie, petrolul Brent a atins un maxim al ultimelor 32 de luni, de peste 127 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului destinat pieţei americane a coborât cu 58 de cenţi, la 113,32 dolari pe baril, după un minim al şedinţei de 110,82 dolari pe baril.

"Scăderea preţurilor va fi de scurtă durată. Discuţiile privind scăderea primelor de risc sunt premature. Primele de risc sunt mari din cauza războiului din Libia şi a tulburărilor din Orientul Mijlociu, fiind improbabil ca situaţia să se schimbe", a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank în Frankfurt.

Cotaţia aurului este instabilă. La începutul tranzacţilor a atins un nou record de 1.575,79 dolari uncia, dar în urma informaţiei referitoare la bin Laden a scăzut cu peste 35 de dolari, la 1.540,39 dolari uncia. Ulterior şi-a revenit la 1.555,09 dolari uncia, la ora 13:19 GMT.

Argintul a fost cel mai afectat, cu un declin de până la 10%, cel mai amplu de la sfârşitul lui 2008. Traderii au marcat profiturile după ce metalul a atins săptămâna trecută un maxim al ultimilor 31 de ani.

La ora 13:19 GMT, argintul era cotat la 45,47 dolari uncia, după un minim al şedinţei de 42,58 dolari uncia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici