Ucraina e gata să îşi plătească datoria pentru gaze dacă Gazprom acceptă un preţ propus de UE

Ucraina este gata să plătească o datorie de 1,95 miliarde de dolari pentru gazele ruseşti dacă Gazprom acceptă un preţ sugerat de Uniunea Europeană, a declarat vineri directorul general al companiei NAK Naftogaz Ukraini, Andri Koboliev.

430 afișări
Imaginea articolului Ucraina e gata să îşi plătească datoria pentru gaze dacă Gazprom acceptă un preţ propus de UE

Ucraina e gata să îşi plătească datoria pentru gaze dacă Gazprom acceptă un preţ propus de UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sacdenţa la datoria de 1,95 miliarde de euro pentru gazele primite de Ucraina este 16 iunie, iar dacă banii nu vor fi viraţi Gazprom va cere plata în avans a livrărilor, a declarat joi directorul general al Gazprom, Alexey Miller, transmite Bloomberg.

Ucraina a respins un discount de 20% faţă de preţul actual al gazelor ruseşti, oferit de Gazprom, insistând pentru revenirea la nivelul din primul trimestru, care ar implica o reducere de 45%, în timpul negocierilor care au avut loc la Bruxelles şi încheiate pe 11 iunie.

UE a propus o reducere de 33% a preţului actual al gazelor, a spus Koboliev.

"Cu un astfel de compromis, Ucraina îşi va plăti datoria şi va stabili un program clar de plăţi pentru viitor", a spus el.

Potrivit propunerii UE, Naftogaz ar plăti 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, cu 100 de dolari mai puţin faţă de preţul actual, în timp ce Ucraina cerea revenirea la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici