Udrea: Cea mai mare evaziune din turism o fac proprietarii de pensiuni din mediul rural

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, sâmbătă, în judeţul Buzău, că cea mai mare evaziune din turism o fac proprietarii de pensiuni din mediul rural, ea precizând că în perioada următoare vor fi declanşate ample controale pentru descurajarea acestui fenomen.

169 afișări
Imaginea articolului Udrea: Cea mai mare evaziune din turism o fac proprietarii de pensiuni din mediul rural

Udrea: Cea mai mare evaziune din turism o fac proprietarii de pensiuni din mediul rural (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Elena Udrea a afirmat, în localitatea buzoiană Pietroasele, unde a participat la culesul viei, că evaziunea fiscală în turism este estimată la aproximativ 40 la sută, cea mai mare parte fiind făcută în agroturism.

"Evaziunea în turism este aproximată undeva la 40 la sută, mare parte se face în agroturism, unde pensiunile nu sunt declarate ca având activitate turistică. Se întâmplă în mediul rural. Constituţia respectă dreptul de proprietate, nu ai voie să intri în curtea unei pensiuni, chiar dacă ştii că e activitate publică acolo, decât dacă ai acordul proprietarului. Şi se întâmplă să intri, iar proprietarul să-ţi spună că cei cazaţi acolo îi sunt prieteni. Ar trebui să fie sancţionaţi şi cei care acceptă să se cazeze fără să li se taie chitanţă, dar şi cel care face activităţi de cazare fără să declare în mod legal", a declarat Udrea.

Ministrul Turismului a adăugat că şi hotelierii au practicile lor prin care înşeală statul, şi anume nu declară toţi turiştii care calcă pragul acestor locaţii.

Pentru combaterea evaziunii fiscale, Elena Udrea a precizat că ministerul pe care îl conduce are în lucru un program informatic, însă chiar şi aşa rămân cei care nu declară autorităţilor că desfăşoară activităţi în turism.

"Urgentăm implementarea unui program informatic prin care numărul de persoane cazate să fie transmis online către o bază a Ministerului Turismului. Când e înregistrat un turist, să apară în baza noastră de date, noi să facem controale şi, după caz, în situaţia în care găsim cazaţi mai mulţi turişti decât avem în baza de date să aplicăm şi sancţiuni. Sistemul va combate din evaziunea fiscală din turism, mai rămâne problema cu cei care nu-şi declară activitatea deşi o practică", a spus Udrea.

În plus, ministrul Elena Udrea a dezvăluit că Ministerul Turismului va semna săptămâna viitoare un protocol cu Poliţia, urmând să fie declanşate ample controale, împreună cu ANAF, Garda Financiară şi cu reprezentanţi ai industriei de turism.

"Săptămâna viitoare vom semna cu Inspectoratul de Poliţie un acord prin care cu ei, cu ANAF, cu Garda Financiară, autorităţi publice locale şi reprezentanţi ai industriei de turism vom porni în controale, vom încerca să-i suprindem, cu flagrant, pe cei care fac turism fără să declare, pentru că avem numeroase sesizări, prin toate mijloacele, prin care ni se spune că turiştilor nu li se emit facturi şi nu li se taie chitanţe", a mai spus Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici