UE a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea

Uniunea Europeană (UE) a ieşit din recesiune tehnică în trimestrul al treilea, cu o creştere economică de 0,2% faţă de perioada aprilie-iunie, potrivit primelor estimări ale Eurostat, prezentate vineri.

20 afișări
Imaginea articolului UE a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea

UE a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea

Produsul Intern Brut al zonei euro s-a majorat în trimestrul al treilea cu 0,4%, indicând că ieşirea UE din recesiune a fost determinată în primul rând de statele mai bogate din Vest.

Recesiunea tehnică este definită ca două trimestre consecutive de contracţie economică faţă de trimestrul respectiv anterior.

Economia UE a scăzut cu 4,3% în perioada iunie-septembrie faţă de acelaşi interval din 2008, iar cea a zonei euro cu 4,1%, se arată în raportul Eurostat.

Dintre cele 17 state membre care au raportat deja către Eurostat datele privind PIB pe trimestrul al treilea, şapte (inclusiv România) au înregistrat contracţie economică, iar zece au raportat creştere faţă de trimestrul al doilea.

În ceea ce priveşte evoluţiile anuale, toate cele 17 ţări au înregistrat scăderi ale PIB.

România a avut a patra contracţie a PIB în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 7,1%, cele mai severe scăderi fiind înregistrate de Estonia (-15,3%), Lituania (-14,3%) şi Ungaria (-8%).

Cele mai reduse scăderi anuale au fost raportate de Grecia (-1,6%), Franţa şi Portugalia (-2,4%).

Economia românească se plasează pe locul al patrulea între cele 17 state membre şi în ceea ce priveşte contracţia trimestrială a economiei, de 0,7%, comparativ cu -2,8% în Estonia, -1,8% în Ungaria, respectiv -1,4% în Cipru.

Lituania a avut cea mai accentuată creştere trimestrială a PIB din UE, de 6%, urmată la mare distanţă de Slovacia (1,6%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici