UE, în faţa celui mai mare şoc economic de la înfiinţarea sa. Economia blocului se va contracta cu 7,5% anul acesta

  • Veşti sumbre de la Bruxelles. „Uniunea Europeană este în cel mai profund declin economic din istoria sa”
  • Economia UE se va contracta cu 7,5 %, iar în Zona Euro, declinul va ajunge la 7,7%
  • Criza va adânci prăpastia dintre nordul şi sudul spaţiului comunitar
  • Oficialii europeni avertizează că şocul economic ar putea duce la ruperea Zonei Euro, dacă nu se iau măsuri comune de redresare
1035 afișări
Imaginea articolului UE, în faţa celui mai mare şoc economic de la înfiinţarea sa. Economia blocului se va contracta cu 7,5% anul acesta

UE, în faţa celui mai mare şoc economic de la înfiinţarea sa. Economia blocului se va contracta cu 7,5% anul acesta

Pandemia declanşează recesiunea în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a anunţat că economia blocului va scădea anul acesta cu 7,5%, în timp ce pentru Zona Euro, scăderea va ajunge la 7,7%, ca efect al măsurilor de carantină impuse în contextul epidemiei de coronavirus.

„Europa este în faţa unui şoc (economic, n.r.) nemaintâlnit de la Marea Depresiune. (...) Este acum extrem de clar că UE a intrat în cel mai profund declin economic din istoria sa” … a spus comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Oficialii avertizează că această criză riscă să adâncească şi mai mult prăpastia dintre statele membre din nord şi cele din sud şi ar putea conduce la desfiinţarea Uniunii din cauza diferenţelor în ce priveşte capacitatea guvernelor de a ajuta companiile şi cetăţenii. 

Comisia prognozează că în Spania, Italia şi Grecia, unde nivelul datoriei era deja mai mare decât media încă înainte de această criză, PIB-ul ar putea scădea cu 9%, în timp ce în Germania sau Olanda scăderea ar putea fi de sub 7%.

„O astfel de diferenţă reprezintă o ameninţare pentru Piaţa Unică şi Zona Euro, dar ea poate fi atenuată printr-o acţiune europeană comună” … a spus comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Impactul economic al epidemiei de coronavirus este încă greu de calculat. Potrivit estimărilor firmei de consultanţă McKinsey, locurile de muncă a peste 60 de milioane de oameni sunt în pericol, iar nivelul şomajului în Uniunea Europeană ar putea ajunge chiar la 11%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici