UE plănuieşte reguli mai stricte pentru a proteja afacerile europene pe pieţele globale

UE intenţionează să adopte reguli mai stricte şi să încurajeze companiile să facă publice date, ca parte a unei revizuiri a politicii industriale menite să ofere companiilor europene un avantaj mai clar pe pieţele globale, arată un document de strategie consultat de Reuters.

1251 afișări
Imaginea articolului UE plănuieşte reguli mai stricte pentru a proteja afacerile europene pe pieţele globale

UE plănuieşte reguli mai stricte pentru a proteja afacerile europene pe pieţele globale. Sursă foto: Profimedia

Documentul, care a fost redactat de Comisia Europeană şi urmează să fie făcut public în martie, include şi utilizarea mai agresivă a instrumentelor de apărare comercială împotriva companiilor care ar beneficia pe nedrept de subvenţii străine.

„Viziunea noastră nu este aceea de a proteja industriile necompetitive sau de a încuraja politicile protecţioniste ... În acelaşi timp, UE nu poate fi îngăduitoare cu ţările sau companiile care nu respectă concurenţa echitabilă pe piaţe”, se menţionează în document. „Această strategie stabileşte conturul unei noi politici industriale, ceea ce va permite UE să rămână o putere economică globală”.

Numeroase ţări şi companii din UE au solicitat Bruxelles-ului să adopte o politică industrială mai ambiţioasă, plângându-se că alţii sunt capabili să profite de pieţele deschise ale Europei fără a fi supuse aceloraşi reguli.

Acest argument a fost invocat de conglomeratul german Siemens şi de rivalul francez Alstom în încercarea lor eşuată de a obţine aprobarea autorităţilor europene pentru a crea un gigant feroviar european anul trecut.

În conformitate cu noul model de politici, Comisia va evalua şi revizui normele UE în materie de concurenţă pentru a se asigura că sunt adecvate şi contribuie la formarea unei industrii europene puternice.

Noua politică prevede crearea unui cadru legal care să faciliteze utilizarea, accesul şi comunicarea datelor, pentru a determina companiile să adopte inteligenţa artificială şi tehnologia blockchain.

De asemenea, va promova mai multe proiecte importante de interes european comun - “Important Projects of Common European Interest (IPCEI) - bazându-se pe succesul unui proiect de 8 miliarde de euro care implică şapte ţări UE şi 17 companii europene, pentru fabricarea de baterii, aprobat anul trecut.

Astfel de alianţe sunt prevăzute în tehnologiile ce folosesc hidrogenul şi în industriile cu emisii scăzute de carbon, precum şi în microelectronică, se arată în document.

Noua strategie avertizează guvernele străine care îşi protejează în mod nejustificat companiile, restrângând accesul pe pieţele locale, UE fiind pregătită să utilizeze instrumentele existente sau să creeze altele noi, dacă este necesar, şi să consolideze controalele vamale. „UE va mobiliza toate instrumentele relevante, inclusiv elaborarea legilor, standardele, instrumentele financiare internaţionale, acordurile comerciale, achiziţiile publice şi drepturile de proprietate intelectuală pentru a-şi valorifica avantajele”, se menţionează în document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici