UE şi FMI verifică din nou finanţele Greciei

Troica formată din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au început, joi, un nou audit al finanţelor Greciei, înaintea furnizării, în septembrie, a celei de-a şasea tranşe de împrumut, de opt miliarde de euro.

146 afișări
Imaginea articolului UE şi FMI verifică din nou finanţele Greciei

UE şi FMI verifică din nou finanţele Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Misiunea face parte din verificările regulate la care sunt supuse finanţele statului elen, care aplică un program strict de austeritate din 2010, în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro, din care a primit deja 65 de miliarde de euro.

Troica va verifica, împreună cu reprezentanţii Ministerului elen de Finanţe, evoluţia programului de redresare economică, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Discuţiile se vor referi şi la întârzierea încasărilor bugetare şi a programului de privatizare care trebuie să aducă 50 de miliarde de euro până în 2015.

Ar trebui totodată discutată procedura de schimb al obligaţiunilor de stat deţinute de băncile elene, inclusă în noul plan de salvare a Greciei aprobat pe 21 iulie, la un summit extraordinar al liderilor din zona euro.

Noul plan, de 160 de miliarde de euro, din care 109 miliarde de euro vor fi furnizate de UE şi FMI până în 2014, prevede şi contribuţia voluntară a sectorului privat, de 54 de miliarde de euro, pe o perioadă de trei ani, şi de 135 de miliarde de euro pe zece ani.

Contribuţia sectorului privat ar trebui să aibă loc printr-un mecanism de rostogolire, prin care investitorii vor schimba voluntar obligaţiunile elene ajunse la maturitate cu altele noi, cu maturitate mai lungă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici