UE vrea să creeze un fond de 21 miliarde de euro pentru a susţine investiţiile

Uniunea Europeană are în plan crearea unui fond în valoare de 21 de miliarde de euro, destinat acoperirii riscurilor presupuse de iniţierea unor proiecte împreună cu investitorii privaţi, iniţiativă care va fi prezentată oficial în cursul acestei săptămâni.

152 afișări
Imaginea articolului UE vrea să creeze un fond de 21 miliarde de euro pentru a susţine investiţiile

UE vrea să creeze un fond de 21 miliarde de euro pentru a susţine investiţiile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua entitate este prognozată să aibă un impact de 15 ori mai mare decât valoarea sa iniţială şi va susţine un program de investiţii de 300 de miliarde de euro al Uniunii Europene, potrivit unor oficiali UE, transmite Bloomberg.

Banca Europeană de Investiţii va contribui cu 5 miliarde de euro la formarea fondului, celelelalte 16 miliarde de euro urmând să fie asigurate de Comisia Europeană din garanţii, fără a cere infuzii de capital din partea statelor membre.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele UE Jyrki Katainen a declarat că planul de investiţii al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker îşi propune să combine resursele de care dispune UE şi schimbările reglementărilor pentru a încuraja investiţiile private şi pentru ca acestea să devină realitate.

Uniunea Europeană pregăteşte o listă de proiecte pentru finanţarea economiei comunitare cu sume de ordinul miliardelor de euro fără să crească datoriile. În condiţiile în care crearea fondului de 21 de miliarde de euro va acoperi o parte dintre costurile de risc presupuse de proiectele noi, acesta ar putea fi o soluţie pentru intensificarea investiţiilor, evitând constrângerile impuse de bugetele naţionale.

Săptămâna trecută, guvernul german a decis suplimentarea cu 10 miliarde de euro a investiţiilor publice din Germania, pentru perioada 2016-2018. Obiectivul este ca Germania să contribuie astfel la un angajament al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investiţii public-privat în valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimulării creşterii economice în Uniunea Europeană, aprobat de şefii de state şi de guverne, a explicat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble.

Fondurile din programul lui Juncker ar urma să fie mobilizate din resursele bugetare existente ale statelor, Banca Europeană pentru Investiţii şi sectorul privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici