Un ajutor financiar pentru economia Spaniei ar putea necesita până la 650 miliarde de euro

Un program de ajutor financiar pentru Spania similar celor acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei ar fi imposibil economic şi politic, iar costurile ar ajunge până la 650 de miliarde de euro, avertizează un studiu al centrului Open Europe.

207 afișări
Imaginea articolului Un ajutor financiar pentru economia Spaniei ar putea necesita până la 650 miliarde de euro

Un ajutor financiar pentru economia Spaniei ar putea necesita până la 650 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Necesarul a fost calculat de Open Europe în baza presupunerii că statul spaniol ar pierde accesul pe pieţele financiare pentru trei ani, din cauza costurilor nesustenabile de împrumut.

Spania are un necesar de finanţare de 542 miliarde de euro până la mijlocul anului 2015, la care se adaugă până la 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar. Regiunile spaniole ar putea avea nevoie de încă 20 de miliarde de euro, potrivit studiului, citat de cotidianul The Telegraph.

Un ajutor financiar după modelul celui acordat Greciei ar epuiza fondul de 500 de miliarde de euro al zonei euro, astfel că o soluţie alternativă este esenţială.

Temerile că Spania ar putea avea nevoie de un ajutor financiar pentru stat s-au amplificat săptămâna trecută, după ce costurile de împrumut ale ţării au atins noi maxime, iar mai multe regiuni au semnalat că ar putea avea nevoie de ajutor financiar de la guvernul de la Madrid.

"Regiunile nu au un impact financiar puternic asupra Spaniei, dar cererile lor arată cât de dificil politic va fi controlul cheltuielilor. Actualul plan de susţinere a băncilor este insuficient, în timp ce un program financiar total, de 650 miliarde de euro, este imposibil", a declarat Raoul Ruparel, şeful diviziei de cercetare la Open Europe.

Cel mai probabil scenariu ar implica un împrumut de circa 155 miliarde de euro şi mai multe lichidităţi de la Banca Centrală Europeană.

În cea mai bună situaţie, însă, acest plan ar cumpăra Spaniei doar 6 luni sau un an, consideră Ruparel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici