Un an de la moartea lui Steve Jobs. Cine a fost omul care a trecut din garajul casei părinteşti la idol al tehnologiei

Tânărul Steve Jobs a renunţat la facultate, la mijlocul anilor '70, pentru a asambla computere în garajul casei părinteşti împreună cu prietenul său, Steve Wozniak. Cei doi au fondat Apple în 1976 pentru a-şi vinde creaţiile, compania devenind în 35 de ani cea mai mare din lume.

1093 afișări
Imaginea articolului Un an de la moartea lui Steve Jobs. Cine a fost omul care a trecut din garajul casei părinteşti la idol al tehnologiei

Steve Jobs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apple a devenit cea mai mare companie din industria tehnologiei, depăşind Microsoft, iar în vara acestui an a preluat de la Exxon Mobil titlul de cea mai mare companie din lume după capitalizarea bursieră.

Steve Jobs s-a născut pe 24 februarie 1955, la San Francisco, avându-i ca părinţi pe studenţii Joanne Carole Schieble şi Abdulfattah "John" Jandali, imigrant sirian, potrivit unei biografii a cofondatorului Apple, realizate de Bloomberg. Jobs declara în 1997 într-un articol din revista New York Times Magazine că nu doreşte să vorbească despre părinţii săi biologici, din motive de intimitate. Steve a fost adoptat de Clara şi Paul Jobs, care l-au numit Steven Paul Jobs şi l-au crescut în suburbiile californiene Mountain View şi Los Altos.

Jobs a terminat liceul Homestead din Cupertino în 1972, alături de Wozniak, viitorul său partener de afaceri. S-a înscris apoi la Reed College în Portland, Oregon, dar a renunţat după numai un semestru.

"În momentul în care am renunţat am reuşit să încetez să mai particip la cursurile obligatorii care nu mă interesau şi să încep să ma implic în lucruri care păreau interesante", a arătat el într-un discurs susţinut în iunie 2005 la Universitatea Stanford.

În 1974, Jobs a revenit în California şi a lucrat ca designer la dezvoltatorul de jocuri video Atari. În căutarea cunoaşterii spirituale, a făcut o călătorie în India.

În 1975, Jobs şi Wozniak frecventează Homebrew Computer Club, o adunare informală de ingineri şi pasionaţi care făceau schimburi de idei şi piese. Cei doi prezintă la întâlnirile acestui grup computerele Apple I şi Apple II, potrivit unui articol scris de Wozniak.

Pe 1 aprilie 1976, Jobs, Wozniak şi Ron Wayne fondează Apple. Wayne, care lucrase la Atari împreună cu Jobs, a renunţat la participaţia de 10% din acţiunile Apple cu două săptămâni mai târziu.

La 16 aprilie 1976, Wozniak şi Jobs au lansat Apple II, care a devenit unul dintre primele computere personale de succes.

În mai 1978, prietena lui Jobs, Chrisann Brennan, a născut o fiică, Lisa Brennan-Jobs. Chrisann a crescut-o singură pe Lisa, iar Jobs s-a împăcat mai târziu cu fiica sa.

Pe 12 decembrie 1980, Apple s-a listat la un preţ de 22 de dolari pe acţiune. Apple a închis miercuri la New York la 378,25 dolari pe acţiune.

În februarie 1982, Apple a lansat Lisa, primul computer comercial cu interfaţă grafică de utilizare. Calculatorul costa 9.995 dolari şi a fost un eşec din punct de vedere comercial.

În ianuarie 1984, Apple a anunţat noul computer Macintosh printr-un spot publicitar care a fost difuzat o singură dată, în timpul Super Bowl. În spot, o femeie aruncă un ciocan către un ecran uriaş, iar o voce pe fundal spune "Pe 24 ianuarie, Apple Computer va lansa Macintosh şi veţi vedea de ce 1984 nu va fi ca «1984»". Cu un preţ de 2.500 de dolari, Mac-ul a devenit primul computer personal de succes comercial cu interfaţă grafică şi mouse.

În septembrie 1985, Jobs a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Apple după o luptă pentru putere cu directorul general John Sculley şi ceilalţi membri ai Consiliului, în timpul căreia a rămas fără capacitatea administrativă.

"M-am gândit mult şi e timpul să-mi văd de viaţă. E evident că trebuie să fac ceva. Am 30 de ani", le-a spus Jobs membrilor Consiliului Apple, potrivit cărţii "Odyssey: Pepsi to Apple" scrisă de Sculley. La scurt timp, Jobs a fondat NeXT Computer, care producea computere educaţionale de mare putere.

În februarie 1986, Jobs a cumpărat magazinul de grafică computerizată al lui George Lucas pentru 10 milioane de dolari şi l-a redenumit Pixar Inc.

La 18 martie 1991, Steve Jobs s-a căsătorit cu Laurene Powell la un hotel din Parcul Naţional Yosemite. Primul lor copil, Reed, s-a născut în septembrie, urmat în 1995 şi 1998 de fiicele Erin şi Eve.

În februarie 1993, NeXT a încetat să producă servere şi a concediat peste jumătate din cei 540 de angajaţi.

În noiembrie 1995, Pixar a lansat primul film de lung-metraj, "Toy Story", care a încasat peste 360 milioane de dolari şi a fost nominalizat pentru trei premii Oscar. Simultan, compania s-a listat la bursă. Jobs a spus mai târziu, într-un articol publicat în 1998 de BusinessWeek: "Cred că Pixar are oportunitatea să fie următorul Disney - nu să înlocuiască Disney, ci să fie următorul Disney".

Pe 20 decembrie 1996, Apple a anunţat că va cumpăra NeXT pentru 400 milioane de dolari şi îl va reangaja pe Jobs drept consultant responsabil de revigorarea software-ului de pe computere Macintosh, principalul business al companiei. Apple, al treilea mare producător de PC-uri, anunţa atunci că va integra tehnologiile NeXT în următoarea variantă a sistemului de operare Mac. Apple avea probleme atât de mari înainte de revenirea lui Jobs încât revista BusinessWeek a publicat în februarie, pe prima pagină, un articol intitulat "Decăderea unei embleme a Americii".

La 9 iulie 1997, după 17 luni în posturile de preşedinte şi director general al Apple, Gilbert Amelio este determinat să demisioneze. Jobs a devenit la scurt timp director general interimar, în timp ce Apple căuta un nou lider.

Pe 6 august 1997, Jobs a anunţat, la expoziţia Macworld din Boston, că vechiul rival Microsoft va investi 150 milioane de dolari la Apple. Totodată, după restructurarea consuliului de administraţie, Jobs şi Larry Ellison, directorul general al Oracle, au devenit membri.

În mai 1998, Apple a lansat iMac, un PC "all-in-one" asamblat într-o carcasă transparentă, cu forme curbe, la un preţ de 1.299 de dolari. iMac este primul produs "i". Totodată, Jobs a anunţat "ca fapt divers" revenirea Apple la profitabilitate.

Pe 5 ianuarie 2000, după doi ani şi jumătate petrecuţi ca director general interimar, Jobs şi-a asumat în mod oficial conducerea companiei şi a fost ovaţionat de publicul adunat la Macworld. El a lansat sistemul de operare Mac OS X, similar cu software-ul pe care îl dezvoltase la NeXT. Jobs le-a spus atunci celor prezenţi: "Apple va fi una dintre cele mai profitabile companii de internet în următorii zece ani".

La 9 ianuarie 2001, Jobs a lansat, tot la Macworld, strategia "digital hub", afirmând: "PC-ul este pe cale să intre în cea de-a treia mare epocă a sa", în care computerul va fi la centru, înconjurat de camere foto-video, media playere şi alte dispozitive. Apple se va concentra în continuare pe conţinut audio, a anunţat Jobs odată cu lansarea iTunes, un program distribuit gratuit pentru organizarea bibliotecii muzicale. "Am întârziat la petrecere şi urmează să sărim peste câteva etape", a spus el atunci.

În mai 2001, Apple a deschis primele magazine retail, pentru a atrage noi clienţi. Primele locaţii sunt în McLean, Vorginia şi Glendale, California. Între timp, Apple a mai deschis peste 300 de magazine în întreaga lume.

Pe 23 octombrie 2001, Apple a introdus iPod, primul player portabil de muzică în format digital produs de companie, extinzându-se dincolo de arena PC odată cu începutul decăderii acestei pieţe. Cu un preţ de 399 de dolari, primul iPod putea stoac 1.000 de melodii în format MP3.

Pe 28 aprilie 2003, Apple a lansat iTunes Music Store, care oferea peste 200.000 de melodii în format digital de la cele mai mari cinci case de discuri. "Vă veţi reîndrăgosti de muzică atât de mult încat veţi cheltui nişte bani", a glumit atunci Jobs. ITunes a vândut circa un milion de melodii în prima săptămână de la lansare.

În octombrie 2003, Jobs este diagnosticat cu o formă rară de cancer, care afectează pancreasul, şi încearcă să se trateze printr-o dietă specială, pentru a evita operaţia, potrivit unui articol din 2008 din revista Fortune, care cita apropiaţi ai miliardarului. Apple a decis, după consultări cu avocaţii, să nu informeze investitorii, potivit Fortune.

Pe 1 august 2004, Jobs, în vârstă de 49 de ani, a anunţat pentru prima dată public că are cancer, afirmând că operaţia de extragere a tumorii a avut succes şi nu va avea nevoie de chimioterapie sau tratament cu radiaţii. Directorul operaţional Tim Cook a preluat conducerea companiei până la întoarcerea lui Steve Jobs la lucru, în luna septembrie.

La 12 iunie 2005, Jobs a vorbit despre boală în timpul unui discurs susţinut la Universitatea Stanford, arătând că a fost diagnosticat cu circa un an în urmă şi că doctorii nu i-au dat mai mult de şase luni de trăit. Cancerul a putut fi tratat însă prin operaţie, Jobs spunând: "Mă simt bine acum".

În ianuarie 2006, Walt Disney a anunţat că va cumpăra Pixar într-o tranzacţie de 8,06 miliarde de dolari care a fost finalizată în luna mai a aceluiaşi an. Jobs a devenit cel mai mare acţionar al Disney şi membru în Consiliul de Administraţie.

Pe 4 octombrie 2006, Apple a anunţat că Jobs ştia de anumite nereguli în compensarea cu acţiuni a unor directori, însă nu a beneficiat de această practică şi nu a fost conştient că operaţiunile încalcă practicile de contabilitate. "Îmi cer scuze acţionarilor şi angajaţilor Apple pentru aceste probleme, care au apărut sub supravegherea mea", a arătat Jobs într-un comunicat. O anchetă internă l-a absolvit ulterior de culpabilitate.

La 9 ianuarie 2007, Jobs a lansat într-un eveniment spectaculos la Macworld noul iPhone, anunţând totodată că Apple scoate cuvântul "Computer" din denumirea companiei. Acţiunile Apple au închis atunci la un maxim record datorită estimărilor că iPhone urma să crească vânzările companiei cu un miliard de dolari pe an. Principalii concurenţi ai iPhone erau telefoanele BlackBerry, produse de compania canadiană Research In Motion.

Pe 8 iunie 2008, Jobs lansează la conferinţa dezvoltatorilor Apple cel de-al doilea iPhone, iPhone 3G, însă participanţii şi analiştii observă că şeful companiei pare "slăbit şi plăpând". Compania dă vina pe "o afecţiune comună".

Pe 21 iulie 2008, Apple anunţă că Jobs nu intenţionează să părăsească compania, iar starea lui de sănătate este o problemă intimă. Apple înaintează în acelaşi timp estimări privind vânzările şi profitul mai reduse faţă de aşteptările analiştilor. A doua zi, acţiunile companiei au căzut cu până la 12%.

Pe 23 iulie 2008, New York Times scrie că Jobs le-a spus mai multor asociaţi şi directorilor Apple că nu mai are cancer. Jobs suferise în acelaşi an o intervenţie chirurgicală pentru o problemă care a contribuit la pierderea în greutate, scrie ziarul, citând surse apropiate şefului Apple.

Pe 9 septembrie 2008, Jobs a introdus la San Francisco noua generaţie de playere media iPod, iar publicul observă din nou că a slăbit. "Zvonurile că am murit sunt mult exagerate", glumeşte Jobs.

La 16 decembrie 2008, Apple anunţă că Jobs nu va susţine discursul tradiţional la conferinţa Macworld, care urma să aibă loc luna următoare. Jobs introdusese noi produse la această expoziţie timp de 11 ani consecutiv.

Pe 5 ianuarie 2009, Jobs anunţă că are un dezechilibru hormonal care îi cauzează pierderea în greutate şi promite să rămână director general în timpul tratementului. "Remediul pentru această problmă de nutriţie este relativ simplu şi direct", arată Jobs într-o scrisoare deschisă.

La 14 ianuarie 2009, Jobs anunţă că i-a cedat atribuţiile "de zi cu zi" lui Tim Cook până în iunie, afirmând că problemele sale de sănătate sunt mai grave decât a crezut iniţial. El notează însă că va rămâne implicat în deciziile strategice majore.

Pe 23 iunie 2009, Institutul de Transplante al Spitalului Universitar Metodist din Memphis, Tennessee a confirmat că Jobs a suferit un transplant de ficat şi are "o prognoză excelentă".

Pe 29 iunie 2009, Apple a anunţat revenirea lui Jobs la lucru. Acţiunile companiei crescuseră cu 70% din 15 ianuarie.

La 9 septembrie 2009, Jobs a avut prima apariţie publică de la revenirea la lucru, lansând noi modele iPod la San Francisco. El a arătat atunci că a primit un transplant de ficat de la un tânăr care a murit într-un accident rutier.

La 27 ianuarie 2010, Jobs a lansat iPad. Tableta s-a vândut în 7,3 milioane de exemplare în primul trimestru de la apariţie.

Pe 17 ianuarie 2011, Jobs intră într-un nou concediu medical. El le-a transmis angajaţilor, într-un email: "Iubesc Apple atât de mult şi sper să revin cât de repede voi putea". Cook a preluat din nou sarcinile de zi cu zi ale directorului general.

La 23 februarie 2011, acţionarii Apple au respins o propunere prin care se urmărea obligarea companiei să prezinte mai detaliat planurile de succesiune.

Pe 2 martie 2011, Jobs, în vârstă de 56 de ani, iese din concediul medical pentru a introduce o nouă versiune a tabletei iPad. Apariţia sa dă încredere investitorilor, care sunt uşuraţi că emblematicul lider participă încă la deciziile companiei.

La 23 martie 2011, acţionarii Disney îl realeg pe Jobs în consiliul de administraţie al grupului, respingând protestele consultanţilor, care considerau că problemele de sănătate l-ar putea împiedica să ajute compania.

Pe 11 aprilie 2011, editura Simon & Schuster a CBS Corp anunţă publicarea unei biografii a lui Steve Jobs la începutul anului 2012. Cartea este scrisă de Walter Isaacson şi denumită iniţial "iSteve: Cartea lui Jobs". Titlul este schimbat ulterior la "Steve Jobs", iar data apariţiei este devansată până în noiembrie 2011.

Pe 24 august 2011, Jobs demisionează din funcţia de director general al Apple, predându-i funcţia lui Tim Cook şi preluând titlul de preşedinte al companiei. "Am spus întotdeauna că, dacă va veni vreodată o zi când nu voi mai putea respecta responsabilitatea şi aşteptările funcţiei de director general al Apple, voi fi primul care vă va anunţa. Din păcate, această zi a venit", a arătat Jobs într-un comunicat.

Pe 5 octombrie 2011, Apple anunţă moartea lui Steve Jobs. "Geniul, pasiunea şi energia sa au fost sursa a nenumărate inovaţii care ne îmbogăţesc şi îmbunătăţesc viaţa", scrie compania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici