Un co-fondator al Microsoft a dat în judecată Apple, Google şi Facebook pentru încălcarea de patente

Co-fondatorul Microsoft Paul Allen a relansat un proces împotriva Apple, Google, Facebook şi alte companii, pe care le acuză că folosesc ilegal tehnologie deţinută de o compania a sa.

49 afișări
Imaginea articolului Un co-fondator al Microsoft a dat în judecată Apple, Google şi Facebook pentru încălcarea de patente

Un co-fondator al Microsoft a dat în judecată Apple, Google şi Facebook pentru încălcarea de patente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Interval Licensing, o companie de cercetare înfiinţată de Allen în 1992, a depus iniţial o reclamaţie în justiţie în luna august, la un tribunal federal din Seattle, respinsă însă pe motiv că nu specifică produsele sau echipamentele.

Noua plângere a fost înaintată de Interval marţi.

Allen, care a fondat Microsoft împreună cu Bill Gates în 1975, afirmă că Interval a jucat un rol fundamental în anii '90 în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologiei pentru Internet, având peste 300 de patente şi oferind asistenţă Google.

Compania lui Allen susţine că patru dintre patentele sale, legate în principal de sortarea şi prezentarea datelor Web, au fost încălcate de mai multe companii.

Primul patent se referă la generarea de date legată de căutarea informaţiilor. Interval susţine că Google foloseşte această tehnologie la linkurile între publicitate şi conţinutul oferit.

Acest patent ar fi fost încălcat şi de AOL prin includerea unor linkuri în subiectele noi.

Într-un mod similar ar fi procedat şi Apple cu iTunes, cu linkuri pentru muzică, dar şi eBay Inc, Facebook, Netflix, Yahoo! şi Office Depot prin direcţionarea utilizatorilor către conţinut.

Al doilea şi al treilea patent se referă la prezentarea unor informaţii pe ecran într-o manieră non-invazivă. Acestea nu ar fi fost respectate de AOL la mesageria instant, serviciul Dashboard al Apple, Google Talk şi Gmail, sistemul Android al Google şi Yahoo Widgets.

Al patrulea patent are legătură cu alertarea utilizatorilor de Internet de noi subiecte de interes, în funcţie de activitatea altor utilizatori. AOL ar folosi tehnologia la site-urile sale de cumpărături, iar iTunes al Apple pentru recomandarea muzicii.

Interval susţine că eBay, Facebook, Google, Netflix, Office Depot, Staples, Yahoo şi YouTube al Google au încălcat patentul prin maniera în care sugerează conţinutul utilizatorilor.

În plângere nu este menţionat Microsoft, ca deţinător de patente sau pârât, chiar dacă fosta companie a lui Allen oferă produse similare cu cele descrise de Interval.

Allen, în vârstă de 57 de ani, este pe locul 37 în lume în funcţie de avere, potrivit revistei Forbes, şi a renunţat la funcţia executivă deţinută la Microsoft în 1983.

De atunci, Allen a finanţat cercetări ştiinţifice şi medicale prin intermediul Paul G. Allen Family Foundation şi a investit în numeroase proiecte în Seattle şi regiunea Pacific Northwest.

Interval solicită în justiţie plata unor daune şi interzicerea produselor care folosesc patentele aflate în dispută.

Nu este clară măsura în care justiţia sau companiile implicate vor lua în serios acuzaţiile.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că acuzaţiile nu sunt justificate şi vor fi respinse cu tărie.

EBay a refuzat să comenteze.

Reprezentanţii AOL, Apple, Google, Netflix, Office Depot, Staples şi Yahoo! nu au fost disponibili pentru comentarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici