Un fost şef al Băncii Italiei, condamnat la peste trei ani de închisoare pentru înşelarea pieţei

Un fost guvernator al Băncii Italiei, Antonio Fazio, a fost condamnat luni la trei ani şi jumătate de închisoare pentru înşelarea pieţei, în legătură cu un caz de preluare a Banca Nazionale del Lavoro (BNL), în 2005.

131 afișări
Imaginea articolului Un fost şef al Băncii Italiei, condamnat la peste trei ani de închisoare pentru înşelarea pieţei

Antonio Fazio (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fazio a fost obligat să demisioneze în urmă cu şase ani de la conducerea băncii centrale italiene, după ce s-a aflat că a favorizat ofertanţii locali în detrimentul celor străini care vroiau să cumpere bănci italiene.

El a mai primit o pedeapsă cu închisoarea într-un caz similar.

Bancherul, în vârstă de 75 de ani, este încă în libertate, în virtutea unei legi italiene care prevede că persoanele condamnate nu trebuie să efectueze pedeapsa până când nu este respins şi ultimul apel.

Un tribunal din Milano i-a ordonat luni lui Fazio, care a condus Banca Italiei în perioada 1993-2005, să plătească o amendă de 1,3 milioane de euro pentru rolul jucat într-un caz privind oferta nereuşită de preluare făcută de asigurătorul Unipol pentru BNL.

Fazio a fost înlocuit la conducerea Băncii Italiei de Mario Draghi, care devine marţi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Unipol va trebui să plătească o amendă de 720.000 de euro. Compania a deţinut o participaţie la BNL şi a lansat o ofertă pentru restul acţiunilor în 2005.

Compania a devenit implicată într-un război de preluare cu Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) din Spania.

În final, BNL a fost cumpărată în 2006 de banca franceză BNP Paribas, pentru 9 miliarde de euro.

Preşedintele Unipol, Giovanni Consorte, a fost condamnat al trei ani şi zece luni de închisoare şi plata unei amenzi de 1,3 milioane de euro. Consorte va contesta hotărârea instanţei.

Toţi acuzaţii mai trebuie să plătească BBVA daune cumulate de 15 milioane de euro.

Băncile italiene Banca Popolare Vicenza şi Banca Carige, precum şi Deutsche Bank au fost exonarate de toate acuzaţiile.

În luna mai, Fazio a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru înşelarea pieţei, în legătură cu o altă preluare din 2005, a băncii italiene Banca Antonveneta, care face parte în prezent din Monte dei Paschi di Siena. Fazio a anunţat că va contesta sentinţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici