Un ministru al Energiei, declaraţie surprinzătoare: Gazul Rusiei va reveni în Europa, naţiunile "iartă şi uită"

Respingerea de către Uniunea Europeană a produselor energetice ruseşti ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina nu va dura la nesfârşit, a declarat ministrul Energiei din Qatar în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

20095 afișări
Imaginea articolului Un ministru al Energiei, declaraţie surprinzătoare: Gazul Rusiei va reveni în Europa, naţiunile "iartă şi uită"

"Europenii spun astăzi că în niciun caz nu ne vom întoarce" la cumpărarea de gaze ruseşti, a declarat Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei şi şeful companiei de stat de gaze QatarEnergy, la Forumul energetic al Consiliului Atlantic din Abu Dhabi.

"Suntem cu toţii binecuvântaţi să fim capabili să uităm şi să iertăm. Şi cred că lucrurile se repară cu timpul", a adăugat acesta.

Europa a fost mult timp cel mai mare client al Rusiei în ceea ce priveşte majoritatea produselor energetice, în special gazele naturale. Ţările UE şi-au redus drastic importurile de produse energetice ruseşti, impunând sancţiuni ca răspuns la invazia brutală a Moscovei în Ucraina.

Exporturile de gaze ale gigantului energetic de stat rus Gazprom către Elveţia şi UE au scăzut cu 55% în 2022, a declarat compania la începutul acestei luni. Reducerea importurilor a crescut dramatic costurile energetice pentru Europa, determinând liderii şi directorii din domeniul petrolului şi gazelor să se grăbească să dezvolte noi surse de energie şi să consolideze aprovizionarea alternativă.

"Dar gazul rusesc se întoarce, din punctul meu de vedere, în Europa", a declarat al-Kaabi.

"Din fericire, Europa nu au avut o cerere foarte mare de gaz datorită vremii mai calde", a spus al-Kaabi. "Problema este ce se va întâmpla atunci când vor dori să îşi refacă depozitele anul viitor... Aşa că eu cred că va fi o situaţie volatilă pentru o perioadă de timp".

Răspunsul Italiei

Ulterior, în timpul conferinţei, CNBC a vorbit cu directorul general al companiei energetice italiene Eni, Claudio Descalzi, care a respins comentariile ministrului din Qatar.

"Cred că războiul este încă acolo şi nu este uşor să ierţi pe cineva atunci când ucizi oameni nevinovaţi, femei şi copii şi bombardezi spitale", a declarat Descalzi pentru CNBC.

"Şi astfel cred că, mai mult decât să iertăm, trebuie să înţelegem sensul vieţii pentru cuvintele noastre. Pentru războiul nostru modern, pentru că asta este ceea ce se întâmplă acolo. Deci, când vorbim despre securitatea energetică, vorbim despre finanţarea modului în care îţi aloci banii, cât de mult în gaz, cât de mult în regenerabile, şi te gândeşti că oamenii ucid aproape de tine sau departe de tine... Aceasta este prioritatea, acesta este lucrul pe care trebuie să îl rezolvăm", a mai spus directorul Eni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici