Un nou pas spre construirea Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj. Va fi ridicat cu bani de la Banca Europeană de Investiţii

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ pentru aprobarea Contractului de finanţare în valoare de 305 milioane de euro, semnat la Bucureşti, în 11 noiembrie 2021, şi la Luxemburg, în 15 noiembrie 2021, între România şi Banca Europeană de Investiţii.

1240 afișări
Imaginea articolului Un nou pas spre construirea Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj. Va fi ridicat cu bani de la Banca Europeană de Investiţii

Un nou pas spre construirea Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj. Va fi ridicat cu bani de la Banca Europeană de Investiţii

Împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, diferenţa de aproximativ 150,4 mil. euro (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiţii foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 mil. de euro.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de Promotor şi agenţie de implementare.

Investiţia de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcţia unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui şi va prelua rolurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (cu excepţia a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locaţia curentă).

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secţia de îngrijire acută cu spitalizare şi 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanţelor cu Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea celor spitale regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova. Ministerul Finanţelor a finalizat în decembrie 2021 paşii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi şi, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici