Un oligarh întoarce armele împotriva lui Putin: Rusia rămâne fără bani

Oleg Deripaska contestă optimismul public afişat de preşedinte, afirmând, în contextul sancţinilor internaţionale, că „ne-am amăgit că suntem o ţară europeană, dar socialismul nu duce nicăieri”.

3730 afișări
Imaginea articolului Un oligarh întoarce armele împotriva lui Putin: Rusia rămâne fără bani

Un oligarh întoarce armele împotriva lui Putin: Rusia riscă să rămână fără bani

La Forumul Economic de la Krasnoiarsk, Oleg Deripaska, socotit „regele aluminiului”, a citit un discurs împotriva curentului cu privire la starea economiei ruseşti.

„De anul viitor, nu vor mai fi bani. Rusia ar putea rămâne fără fonduri, care încep să se epuizeze. Sancţiunile muşcă şi vor muşca din ce în ce mai mult. Problemele noastre nu se vor încheia nici în 2025. Acesta este motivul pentru care guvernul face apel la noi, antreprenorii”, a spus oligarhul.

El face referire la discursul din 21 februarie al lui Vladimir Putin, care le ceruse din inimă oligarhilor care şi-au investit capitalul în străinătate să se întoarcă acasă şi să lucrezi pentru compatrioţi, pentru a schimba viaţa Rusiei.

„Avem nevoie de investitori străini. Dacă nu garantăm atractivitatea pieţelor noastre, vom continua să visăm şi în 2033. Ne-am gândit că suntem o ţară europeană. Acum, cel puţin pentru următorii 25 de ani, vom fi nevoiţi să reflectăm asupra trecutului nostru asiatic. Nu este deloc uşor, regulile jocului sunt complet diferite”, a apăsat el pedala.

Prieten vechi cu Putin

Deripaska a dat impresia că nu este de acord cu calea impusă de Kremlin economiei ruse: „Capitalismul de stat este un drum spre nicăieri. Privesc cu groază resursele care au fost cheltuite anul trecut, evident degeaba, şi sunt trilioane. Trecerea către o formă de socialism nu duce nicăieri, noi am experimentat deja aceste himere. Acum, situaţia noastră este grea, dar numai libera întreprindere poate schimba cursul istoriei”.

Fondatorul Rusal, cea mai mare fabrică de aluminiu din lume, fără a pune la socoteală China, este un tip care, în februarie, a fost primul oligarh care s-a opus operaţiunii militare speciale, numind-o „nebunie”.

Deripaska este fostul soţ al nepoatei preferate a lui Boris Elţin, prieten cu Putin încă din perioada Sankt Petersburg. El şi Roman Abramovici au fost întotdeauna bogaţii cei mai apropiaţi de preşedinte.

În 2009, când Deripaska a închis una dintre fabricile sale din regiunea Leningrad, Putin a sosit cu elicopterul, pentru a-i ordona să-şi reia producţia imediat. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici