Un senator PNL o acuză pe Dăncilă că a prezentat date economice neoficiale: În alte ţări se pedepseşte cu închisoarea

Senatorul PNL, Florin Cîţu, a afirmat că premierul Viorica Dăncilă a prezentat, la bilanţul de luni al Guvernului, date care nu au fost încă publicate oficial, faptă care în "ţările civilizate" se pedepseşte cu închisoarea.

1547 afișări
Imaginea articolului Un senator PNL o acuză pe Dăncilă că a prezentat date economice neoficiale: În alte ţări se pedepseşte cu închisoarea

Senatorul Cîţu, după bilanţul la şase luni al cabinetului Dăncilă: A prezentat date economice neoficiale. În alte ţări se pedepseşte cu închisoarea

"Pe lângă minciuni prezentarea (premierului -n.r.) face un lucru şi mai grav. Un lucru care în ţările civilizate cu oameni responsabili este pedepsit penal. Viorica Dancilă, din poziţia de prim-ministru, prezintă date care încă nu au fost publicate oficial. Avem două variante aici. Datele sunt cele corecte si atunci Viorica Dancilă încalcă legea. Sau premierul minte şi inventează cifre. Să vă dau trei exemple: Investiţiile străine directe. Nu există date pentru primele 6 luni. Sunt publicate oficial în jur de 14 august de BNR. Orice oficial (în special ministru) ce publică date care nu sunt oficiale trebuie să răspundă penal pentru încălcarea legii. Rata şomajului. La fel. Datele oficiale cele mai recente sunt pentru luna mai", a scris, marţi pe Facebook, senatorul liberal Florin Cîţu.

Acesta a adăugat că prim-ministrul a minţit în legătură cu cifrele prezentate, luni, la bilanţul Executivului la şase luni de la guvernare.

"Pe lângă faptul că încalcă legea prin publicarea unor date înainte de termen, premierul Dăncilă mai şi minte. În 2018 rata şomajului a crescut şi a ajuns la 4.6%, nu a scăzut. Veniturile la buget, la fel, sunt publice doar pentru primele 5 luni. Premierul Dăncilă prezintă veniturile pentru primele 6 luni. O încalcare flagrantă a legii pentru că dacă nu minte şi acestea sunt cifrele înseamna că poate oricând să le ofere şi altora, înainte să fie publice şi astfel să profite personal. În plus omite şi cifrele care arată dezastrul economic (inflaţie, dobânzi, scăderea dinamicii economiei, deficitul comercial, deficitul bugetar structural, deficitul de cont curent etc", a completat Cîţu.

Liberalul o îndeamnă pe Viorica Dăncilă să consulte legea răspunderii ministeriale şi "European Statistics Code of Practice" (Codul de practici al statisticilor europene - n.r.).

"Pentru difuzarea de informaţii economice care nu sunt încă oficiale, credeţi că ar trebui să-i facem plângere penală premierului Viorica Dancilă? Sau credeti că instituţiile statului se vor autosesiza pentru încălcarea legii? În ţările civilizate, unde nu sunt invitaţi niciodată PSD-iştii (lui Dragnea îi iau şi viza oricum), prezentarea datelor economice înainte ca acestea să fie oficiale se pedepseşte, chiar cu închisoarea. Oare câţi dintre prietenii PSD-iştilor au acces la aceste date şi le folosesc în interes personal înainte ca aceste date să fie publice? Viorica Dancilă ar fi trebuit să consulte două documente. În primul rând, legea răspunderii ministeriale, 115/1999, în special art 8. În al doilea rând “European Statistics Code of Practice”, în special capitolul despre confidenţialitatea datelor. De acolo poate afla şi ce pedeapsă riscă domnia sa dar şi cei care i-au dat datele înainte ca acestea să fie publice. Premierul Dancilă trebuie să explice cum a facut rost de aceste informaţii şi de la cine. Dar mai ales trebuie să le explice celor de la Eurostat (poate si DIICOT?)", a conchis el.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, luni, bilanţul Executivului la şase luni de la guvernare, spunând că veniturile la buget în semestrul I al anului 2018 au fost de 132 miliarde lei, mai mari cu 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, când veniturile au fost de 117,2 miliarde lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici