Un sfert din creditele către companii au fost acordate constructorilor şi companiilor imobiliare

Un sfert din creditele acordate companiilor au fost contractate de către firmele de construcţii şi companiile imobiliare, aproximativ 25 de miliarde lei ( 6 miliarde euro), sectoare care cumulează 30% din volumul total al creditelor restructurate şi au cele mai înalte rate de neperformanţă.

27 afișări
Imaginea articolului Un sfert din creditele către companii au fost acordate constructorilor şi companiilor imobiliare

Un sfert din creditele către companii au fost acordate constructorilor şi companiilor imobiliare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sectoarele construcţiilor şi imobiliar cumulau 30% din volumul total al creditelor restructurate, urmate de turism şi comerţ (aproximativ 25%). Din punct de vedere al valorii medii a unui credit restructurat, cele mai ridicate valori se înregistrează pentru creditele restructurate din sectorul imobiliar", se arată în raportul asupra stabilităţii financiare publicat marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Potrivit documentului, firmele din sectoarele construcţiilor şi imobiliar au resimţit puternic efectele crizei: de la creşteri rapide ale valorii adăugate în aceste sectoare, ceea ce a atras şi volume importante de resurse financiare, contribuind la supraîncălzirea economiei, ele au ajuns să contabilizeze scăderi pronunţate ale activităţii, iar accesul lor la creditare s-a restricţionat semnificativ.

"Declinul activităţii companiilor din sectorul construcţiilor a continuat şi în prima jumătate a anului 2010. Reducerea personalului angajat din acest sector (cu 20% în anul 2009), explică peste 25% din creşterea numărului de şomeri din anul respectiv. Disponibilizările au continuat şi în T1/2010, dar în T2/2010 se observă o uşoară creştere a forţei de muncă din acest sector", se menţionează în raport.

Creditorii externi şi-au menţinut expunerile pe firmele din construcţii, astfel că datoria externă a rămas la acelaşi nivel ca în decembrie 2008 (5 % din totalul datoriei externe private a companiilor nefinanciare). Expunerea băncilor autohtone este relativ importantă (peste 10% din total credite acordate companiilor), în condiţiile în care acest sector contabilizează cea mai mare rată a creditelor neperformante din sectoarele economiei (11%, faţă de media de 8%, iunie 2010).

Documentul mai menţionează că sectorul imobiliar are o contribuţie relativ modestă la valoarea adăugată creată de către companii (3%, iunie 2009), însă deţine 13% din activele totale (iunie 2009).

"Un risc ridicat provine din nivelul datoriei externe, care reprezintă peste 35% din totalul datoriei externe private a României (iunie 2010). Mai mult, aproximativ o treime din datoria externă pe termen scurt provine din acest sector (iunie 2010). Deşi riscurile sunt în creştere, nerezidenţii şi-au majorat expunerea pe acest sector de la începutul crizei (volumul datoriei crescând de la 8,4 miliarde euro la 11 miliarde euro, decembrie 2008 - iunie 2010). De asemenea, expunerea băncilor autohtone pe acest sector este relativ mare (peste 14% din creditele acordate către companii, respectiv 14 miliarde lei, iunie 2010 şi în creştere de la 9,7 miliarde lei, decembrie 2008)", se mai arată în raportul BNR.

Analiza băncii centrale concluzionează că rolul firmelor din construcţii şi imobiliare pentru sectorul bancar şi economie ar putea fi modest în perioada următoare, în lipsa unor proiecte importante de infrastructură.

Studiul BNR anticipează că cererea de noi active imobiliare (atât comerciale, cât şi rezidenţiale) ar putea rămâne la niveluri modeste în 2010 din cauza revenirii lente a economiei şi diminuării veniturilor populaţiei.

De semenea, cererea de construcţii comerciale şi birouri ar putea fi cea mai afectată, iar, pe segmentul rezidenţial, intenţia de achiziţie sau de construire a unei case în următoarele 12 luni a scăzut, atingând în iunie 2010 minimul ultimilor şapte ani.

Potrivit BNR, oferta de finanţare pentru construcţia de noi active imobiliare este redusă şi se realizează la costuri relativ ridicate. Băncile percep firmele din construcţii şi tranzacţii imobiliare ca fiind cele mai riscante din economie, iar această percepţie se păstrează de zece trimestre consecutive (T1/2008-T2/2010).

Raportul mai menţionează că rolul creditului bancar în iniţierea de tranzacţii imobiliare este scăzut, mai puţin de 10% din operaţiunile de vânzare/cumpărare fiind efectuate prin acest tip de finanţare. Companiile care activează în construcţii şi imobiliar au continuat să fie susţinute financiar de companiile mamă, volumul intrărilor nete pe termen scurt înregistrând o creştere în ambele sectoare în prima jumătate a anului 2010 (faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009).

"Costurile de construcţie pentru clădirile noi se menţin ridicate în România comparativ cu multe ţări din UE (aproximativ la acelaşi nivel ca în 2008), dar în scădere în primul trimestru al anului 2010. Acest fapt poate avea două consecinţe: firmele româneşti de construcţii ar avea o anumită marjă de manevră în eficientizarea costurilor pentru a rezista crizei, dar pe de altă parte costurile de producţie în scădere în ţările zonei euro arată că se creează premisele ca fluxurile de capital să identifice rentabilităţi superioare în alte zone decât în ECE, mai ales în comparaţie cu perioada premergătoare crizei", se spune în document.

Activele imobiliare au o pondere importantă în bilanţul companiilor şi în avuţia populaţiei. Scăderea valorii acestor active are implicaţii negative în special asupra sectorului companiilor.

Pentru sectorul populaţiei, activele nefinanciare continuă să fie partea dominantă a avuţiei (peste 70%). Ajustarea preţurilor imobilelor ar putea să contribuie la diminuarea consumului prin canalul efectului de avere a populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici