Un studiu al Universităţii din Bucureşti contrazice parţial OMS. Ce spune ANPC despre transmiterea SARS-CoV-2 prin alimente

8849 afișări
Imaginea articolului Un studiu al Universităţii din Bucureşti contrazice parţial OMS. Ce spune ANPC despre transmiterea SARS-CoV-2 prin alimente

FOTO: Profimedia

Rezultatele publicate de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, spune ANPC. 

Paul Anghel, director general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spune că nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. „Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, spune Anghel.

În presă au apărut ştiri despre cum se poate transmite virusul Sars-CoV-2 prin alimente şi în special prin pâine, care invocă un studiu al Universităţii Bucureşti.

„Înţeleg ca studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar. Coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de un gazda-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia. Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş”, spune Anghel.

Directorul ANPC spune că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, care este singura entitate in măsura sa prezinte un punct de vedere consolidat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici