Un timişorean cu credite în franci elveţieni a plătit o parte din rată în monede de 10 şi 50 de bani - FOTO

Un bărbat din Timişoara care are două credite în franci elveţieni la bănci diferite, pentru care plăteşte lunar 780 de franci elveţieni, a achitat, marţi, o parte a uneia dintre rate folosind monede de 10 şi 50 de bani, în semn de protest faţă de aprecierea cursului.

6138 afișări
Imaginea articolului Un timişorean cu credite în franci elveţieni a plătit o parte din rată în monede de 10 şi 50 de bani - FOTO

Un timişorean cu credite în franci elveţieni a plătit o parte din rată în monede de 10 şi 50 de bani (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Timişoreanul Narcis Semeniuc a contractat în anul 2007 un credit ipotecar pentru achiziţionarea unui apartament în Bucureşti şi un credit de nevoi personale, la bănci diferite, în valoare totală de aproximativ 100.000 de franci elveţieni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Semeniuc a spus că rata lunară pentru cele două credite este de 780 de franci elveţieni şi, dacă la început a plătit lunar aproximativ 1.600 de lei, acum această sumă s-a dublat.

În aceste condiţii, bărbatul a ajuns în situaţia de a-şi vinde diferite obiecte din casă pentru a-şi putea plăti datoriile la bănci.

"Plătesc undeva la 780 de franci. În momentul acesta, eforturile de a plăti le fac în special vânzând diverse lucruri pe care le mai am din perioadele în care o duceam mai bine. Dacă luăm în calcul o conversie, personal am făcut următoarea socoteală: în şapte ani în care am plătit creditul, dacă la suma respectivă adunăm valoarea de piaţă a apartamentului, ajungem aproape la zero, raportat la valoarea banilor pe care banca mi i-a pus la dispoziţie. De aici încolo, practic, discutăm despre profit, după socoteala mea, dar nu sunt prea bun la matematică. De aici încolo, dacă am plăti, presupunând că s-ar ajunge, prin absurd, la cursul istoric de 2,1 lei, suma care s-ar aduna până la finalul celor 25 de ani de credit, dacă am împărţi-o la cursul actual al francului, ar rezulta un profit de 62%. Unde este pierderea băncii?", a spus Semeniuc.

Bărbatul a mers, marţi, la filiala unei bănci din Timişoara pentru a-şi achita rata pentru unul din credite, în valoare de 525 de franci elveţieni. Din această rată, Semeniuc a plătit suma de 350 de lei în monede de zece şi 50 de bani adunate într-o pungă, iar diferenţa a plătit-o în franci elveţieni.

În total, monedele cântăreau aproximativ cinci kilograme.

Trei funcţionari ai băncii au numărat monedele timp de aproximativ 40 de minute.

"A durat mult numărătoarea, dar, în condiţiile în care plătim nişte comisioane de administrare extrem de mari, cred că merităm măcar atâta atenţie din partea băncilor. Din punctul nostru de vedere, cu toate calculele pe care le-am făcut, singura soluţie este denominarea la cursul istoric, plus un procent care poate fi stabilit în condiţii rezonabile între BNR, bănci şi clienţi. Următoarea rată o voi plăti în funcţie de cum evoluează lucrurile. Noi, clienţii cu credite în franci elveţieni, vom continua cu această formă de protest sau o vom plăti în condiţii normale, ceea ce ne dorim. Am plătit 525 de franci elveţieni, din care 350 de lei în monede", a spus Semeniuc.

Bărbatul a anunţat că duminică va avea loc, în Piaţa Victoriei din Timişoara, un protest al celor care au credite în franci elveţieni, fiind aşteptate să participe aproximativ 150 de persoane.

În România sunt peste 70.000 de clienţi ai băncilor care au credite în franci elveţieni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici