Una dintre cele mai mari zece companii din lume, SGCC (China), vrea acţiuni la Transelectrica

State Grid Corporation of China (SGCC), inclusă în topul Forbes 2010 printre cele mai mari zece companii la nivel mondial, este interesată să intre în acţionariatul transportatorului de energie Transelectrica (TEL), au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

86 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai mari zece companii din lume, SGCC (China), vrea acţiuni la Transelectrica

Una dintre cele mai mari zece companii din lume, SGCC (China), vrea acţiuni la Transelectrica (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Compania chineză a prezentat Ministerului Economiei o ofertă, inclusiv financiară, pentru cumpărarea întregului pachet de 15% din acţiunile Transelectrica pe care Ministerul Economiei intenţionează să îl plaseze pe Bursa de Valori Bucureşti în acest an", au afirmat sursele.

SGCC a ocupat anul trecut poziţia a opta în topul Forbes al celor mai mari 500 de companii din lume, cu venituri în 2009 de 184,5 miliarde de dolari, şi a fost desemnată totodată cel mai mare furnizor de utilităţi la nivel mondial.

Compania are peste 1,5 milioane de angajaţi.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Economiei s-au limitat să precizeze că vânzarea acţiunilor Transelectrica "va avea loc prin metode specifice pieţei de capital, respectiv ofertă publică".

"Preţul acţiunilor care se vând, determinat şi recomandat de intermediarul autorizat, va fi aprobat prin Hotărâre a Guvernului. În cadrul procesului de ofertare, potenţialii investitori interesaţi pot subscrie pentru cumpărarea de acţiuni", se arată în răspunsul Ministerului Economiei.

SGCC a fost înfiinţată în 2002 şi are ca obiect principal de activitate construcţia şi operarea de reţele electrice în China.

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Transelectrica, va plasa la BVB acţiuni reprezentând câte 15% din capitalul companiei.

Conducerea Transelectrica a propus, suplimentar, o majorare de capital echivalentă cu 12% din titluri, care să fie realizată simultan cu listarea la bursă.

Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 73,6% din titluri, în timp ce Fondul Proprietatea are 13,5% din capital. Titlurile Transelectrica se tranzacţionează la BVB.

Potrivit altor surse din domeniul energetic, altă companie chineză, China Huadian, şi-a exprimat interesul pentru intrarea în acţionariatul EnergoNuclear, societate care deruleză proiectul de patru miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici