Unde merg cele 140 de milioane de euro, economisirile românilor pentru pensie

Economisirile românilor pentru pensie ajung în Germania, Italia, Polonia, Austria. Fondurile de pensii private au 140 milioane de euro investite în acţiuni străine.

2494 afișări
Imaginea articolului Unde merg cele 140 de milioane de euro, economisirile românilor pentru pensie

Unde merg cele 14 de milioane de euro, economisirile românilor pentru pensie

Cele şapte fonduri de pensii pri­vate obligatorii, care adminis­trează banii de pensie a şapte mi­lioane de români, aveau la finele anului trecut investiţii de 5,88 mi­liarde de lei în acţiuni, din care 644 mil. lei (140 mil. euro) în acţiuni de pe pieţele inter­naţionale.

Fondurile deţineau în decembrie active de 31 mld. lei (6,8 mld. euro), iar cea mai mare parte a investiţiilor sunt în titluri de stat. În mai 2017, activele au urcat cu 14%, la 36 mld. lei.

În acţiuni pe bursa românească merg 5,23 mld. lei. Chiar în aceste zile cei şapte milioane de români care contribuie la fondurile de pensii pilonul II primesc scrisori de la ad­ministratori privind valoarea ac­tivului net individual. Însă în aceste informări nu există şi situaţia detaliată a investiţiilor.

Fondurile de pensii private obli­ga­torii ale Generali (Aripi), Allianz (AZT), BCR, BRD, Metropolitan, NN, Aegon (Vital) au investiţii în acţiuni din străinătate pe burse precum cele din Germania, Italia, Polonia, Austria şi în companii precum Volkswagen, Kruk, Adidas.

„Pentru piaţa locală administratorii de fonduri de pensii au o mai bună înţelegere cu emitenţii şi o mai bună transparenţă. Piaţa locală oferă un randament raportat la riscul asumat net superior celor regionale“, explică Iulius Postolache, director general la Allianz Pensii, care supraveghează banii de pensie a 1,5 milioane de români.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici