Ungaria a redus dobânda cheie la un minim record, din cauza inflaţiei negative

Banca Naţională a Ungariei a redus marţi dobânda de politică monetară la un minim record, continuând cel mai lung ciclu de relaxare monetară din Europa, din cauza inflaţiei care a coborât sub zero pentru a doua lună consecutiv.

156 afișări
Imaginea articolului Ungaria a redus dobânda cheie la un minim record, din cauza inflaţiei negative

Ungaria a redus dobânda cheie la un minim record, din cauza inflaţiei negative (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Banca centrală a redus dobânda la depozitele pe două săptămâni de la 2,4% la 2,3%, în conformitate cu estimările analiştilor, relatează Bloomberg.

Instituţia a redus dobânda cheie în fiecare din ultimele 23 de luni, de la nivelul de 7% din anul 2012, pe fondul unei creşteri extrem de scăzute a preţurilor.

Indicele preţurilor de consum a fost negativ în luna mai, ca urmare a reducerilor tarifelor utilităţilor impuse de guvern, care au dus la scăderea costurilor energiei suportate de populaţie.

"Reducerea de 0,1 puncte procentuale părea o certitudine, interesant este dacă banca centrală va semnala noi scăderi. Anticipăm că această politică va continua, în iulie şi august", potrivit analiştilor OTP Bank Nyrt.

Forintul s-a depreciat cu 0,6% de la reducerea anterioară a dobânzii, din 27 mai, fiind cotat marţi la 305,16 unităţi pentru un euro. De la începutul acestui an declinul a fost de 2,6%, monedă ungară înregistrând cea mai slabă performanţă în rândul a 24 de monede emergente evaluate de Bloomberg, după monedele statelor Chile şi Argentina.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,1% în luna mai, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, costurile pentru energie suportate de populaţie coborând cu 12,5%.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a redus tarifele utilităţilor cu 20% în 2013.

Banca centrală ţinteşte pe termen mediu o inflaţie de 3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici