Ungaria: Creditele ipotecare în valută vor fi convertite în monedă locală la cursul pieţei

Guvernul din Ungaria a decis că creditele ipotecare în valută vor fi convertite în forinţi la cursul pieţei, semn că autorităţile de la Budapesta vor să reducă presiunea asupra băncilor şi să susţină redresarea economică.

416 afișări
Imaginea articolului Ungaria: Creditele ipotecare în valută vor fi convertite în monedă locală la cursul pieţei

Ungaria: Creditele ipotecare în valută vor fi convertite în monedă locală la cursul pieţei

În urma informaţiei, acţiunile OTP Bank, cea mai mare bancă ungară, au crescut cu până la 6,3%, la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, relatează Bloomberg.

Titlurile Erste Group au urcat cu 0,6%, cel mai mult din această lună.

Principalul motiv al convertirii creditelor ipotecare din valută în forinţi la cursul pieţei este o decizie a Curţii Supreme potrivit căreia împrumutaţii trebuie să suporte riscul valutar, a declarat luni ministrul Economiei, Mihaly Varga, la postul de televiziune M1.

"Pentru stimularea creşterii economice şi pentru ca băncile să joace un rol corespunzător în economie şi să crediteze companiile, trebuie ca împrumuturile în valută să dispară din sistem", a spus Varga.

Premierul Viktor Orban, reales pentru un mandat de patru ani în luna aprilie, s-a angajat să elimine credite ipotecare în valută, în valoare de 14 miliarde de dolari, care au provocat intrarea în incapacitate de plată a multor familii, în urma deprecierii forintului în timpul crizei financiare.

Totodată, o lege aprobată la începutul acestui an obligă băncile să despăgubească clienţii din cauza practicilor incorecte de împrumut, între care majorarea unilaterală a dobânzilor. Băncile trebuie să returneze clienţilor 1.000 de miliarde de forinţi (4,1 miliarde dolari), potrivit estimărilor oficiale.

"Informaţiile despre rata de conversie (a creditelor) vor avea un impact pozitiv asupra acţiunilor băncilor ungare şi austriece, întrucât mulţi investitori se aşteptau ca operaţiunea să aibă loc la rate sub cele din piaţă, ceea ce ar fi mărit costurile băncilor", potrivit analiştilor companiei de brokeraj Equilor.

Cele mai importante bănci străine prezente pe piaţa ungară sunt Erste Group, Raiffeisen Bank International, UniCredit, Intesa SanPaolo şi KBC Groep.

Convertirea creditelor la cursul pieţei ar putea fi "dureroasă" pentru împrumutaţi, iar aceştia ar putea să nu opteze în masă pentru o astfel de soluţie, astfel că eliminarea totală a împrumuturilor în valută ar putea să nu fie îndeplinită în totalitate, consideră Gergely Toth şi Gergely Palffy, analişti la compania de brokeraj BudaCash din Budapesta.

Forintul a fost tranzacţionat luni în stagnare la 309,19 unităţi pentru un euro, iar de la începutul acestui an s-a depreciat cu 3,9%.

Cursul folosit la convertirea creditelor va fi cursul oficial al forintului din data de 7 noiembrie sau cursul mediu de după 16 iunie, când Curtea Supremă a anunţat decizia referitoare la creditele în valută, a anunţat Ministerul Economiei.

Potrivit site-ului băncii centrale, cursul oficial al monedei ungare din 7 noiembrie a fost de 308,97 forinţi pentru un euro şi 256,6 forinţi pentru un franc elveţian.

Guvernul va înainta Parlamentului proiectul de lege referitor la conversia creditelor din valută în monedă locală pe 14 noiembrie.

Operaţiunea de conversie ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul anului viitor, iar împrumutaţii vor avea dreptul să nu participe, a precizat Varga.

Pentru protejarea forintului, banca centrală a pus la dispoziţia băncilor 9 miliarde de euro, din rezervele valutare, fonduri destinate operaţiunii de conversie a creditelor, iar majoritatea băncilor au acceptat să le folosească.

Economia Ungariei şi-a accelerat creşterea în acest an, înregistrând un avans de 3,9% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comisia Europeană anticipeană pentru acest an o creştere economică de 3,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015, potrivit estimărilor din 4 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici