Ungaria va majora anul viitor TVA la 27%. Va fi cel mai ridicat nivel din UE

Ungaria va majora anul viitor taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu două puncte procentuale, la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, şi va aplica un program de ajustări fiscale de 750 miliarde forinţi (2,6 miliarde euro), cu 200 de miliarde forinţi mai mare decât planul iniţial.

762 afișări
Imaginea articolului Ungaria va majora anul viitor TVA la 27%. Va fi cel mai ridicat nivel din UE

Ungaria va majora anul viitor TVA la 27%. Va fi cel mai ridicat nivel din UE (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat, la prezentarea programului de ajustări fiscale, că guvernul a înaintat Parlamentului, cu anumite restricţii, planul privind rambursarea anticipată a creditelor în valută la un curs sub cel al pieţei, relatează portfolio.hu.

Guvernul a menţinut obiectivul unei creşteri economice de 2% în 2012, dar la calcularea bugetului a fost luat în calcul un avans al PIB de 1,5%, pentru a ţine cont de factorii de risc.

Ministrul Economiei se aşteaptă la o inflaţie medie anuală de 4,2%, peste cea de 3,4% anticipată anterior.

Guvernul a menţinut o ţintă a deficitului de 2,5% din PIB, care să permită reducerea datoriilor publice de la nivelul de 73,2% din PIB anticipat pentru sfârşitul acestui an la 72% în decembrie 2012.

Matolcsy a spus că estimarea unei creşteri economice de 1,5% pentru anul viitor este realistă şi nu se aşteaptă la creşterea dobânzii de politică monetară de către banca centrală, după majorările de taxe şi prognoza de inflaţie de peste 4%.

Programul de austeritate include concedierea a 5.500 de angajaţi din sectorul public şi majorarea contribuţiilor pentru sănătate cu 1%.

Guvernul va introduce totodată o taxă pe jocurile de noroc online.

În prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeană, de 25%, este în Ungaria, Danemarca şi Suedia, urmate de România (24%) şi Grecia, Polonia, Portugalia şi Finlanda (23%). Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru şi Luxemburg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici