UNSICAR: Ponderea ridicată a asigurărilor auto, semn al lipsei de civilizaţie

Ponderea ridicată a asigurărilor auto în total subscrieri reprezintă un indicator al lipsei de civilizaţie, situaţia fiind efectul gradului redus de educaţie şi interes în rândul populaţiei, care evită încheierea unei poliţe non-auto, precum cea de răspundere civilă faţă de terţi, susţine UNSICAR.

835 afișări
Imaginea articolului UNSICAR: Ponderea ridicată a asigurărilor auto, semn al lipsei de civilizaţie

UNSICAR: Ponderea ridicată a asigurărilor auto este un semn al lipsei de civilizaţie

"În Polonia, ponderea poliţelor auto era sus acum 10-15 ani, apoi uşor-uşor a scăzut şi au crescut alte tipuri de asigurări. În momentul în care intervin şi alte linii de asigurări, cum ar fi răspunderea civilă faţă de terţi, adică poliţa care acoperă daunele pe care le-ai provocat altei persoane, avem o dovadă de civilizaţie. Dacă ponderea asigurărilor auto scade putem spune că gradul de civilizaţie în ţara respectivă a crescut", a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu, la o întâlnire cu jurnaliştii.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), subscrierile din poliţe auto (RCA şi CASCO) au însumat anul trecut 3,96 miliarde de lei şi au avut o cotă de 50,6% în totalul veniturilor companiilor de profil, în scădere cu aproape 10 puncte procentuale faţă de 2010, pe fondul reducerii vânzărilor de autovehicule şi al scăderii finanţărilor în leasing şi credit.

"Despre potenţialul pieţei româneşti în domeniul asigurărilor s-a vorbit foarte mult în ultimii 5-10 ani, dar ponderea liniilor de asigurări nu s-a schimbat semnificativ. Unul din motive este că românii nu includ încheierea unui contract de asigurare non-auto în categoria nevoilor de bază şi amână sau evită luarea unei decizii în acest sens", a spus Andriescu.

Datele prezentate de reprezentantul UNSICAR arată că românii cheltuie anual pentru asigurări, în medie, 97 de euro, în timp ce în Bulgaria cifra este mai mare cu 13 euro. În Ungaria, cheltuielile cu asigurările se ridică la 300 de euro/an, în Polonia la 355 euro/an, iar în Austria la 2.000 euro/an. Media la nivelul Europei a fost de 1.873 euro/an în 2011.

"Practic, România este pe ultimul loc din UE la acest capitol. În Bulgaria, Produsul Intern Brut pe locuitor a fost în 2011 de 5.252 euro, iar în Româniade 7.169 euro. Cifrele arată că nu banii sunt hotărâtori în luarea deciziei de încheiere a unei poliţe, ci educaţia şi gradul de informare. Pe de altă parte, noi, jucătorii din industrie, trebuie să rezolvăm această situaţie, fără să aşteptăm adoptarea unor acte normative care impun obligativitatea unui tip de asigurări, cum ar fi cele pentru locuinţe, unde oamenii sunt bulversaţi de informaţiile contradictorii şi amână sau renunţă să se mai asigure", a afirmat el.

Andreiescu a spus că avansul pieţei din primele şase luni a fost susţinut de subscrierile asigurătorilor români în străinătate, care au ajuns la o pondere de 5,8%.

"Primele subscrise de asigurători din poliţe generale şi de viaţă au crescut cu 2,7%, la 4,13 miliarde de lei, iar ponderea veniturilor din poliţe încheiate în afara ţării a ajuns la 5,8%. Practic, dacă eliminăm subscrierile externe, piaţa locală nu a crescut, ci a scăzut", a spus Andriescu, care a precizat că Astra şi City Insurance au rezultate semnificative pe piaţa din Ungaria, respectiv Italia.

El a adăugat că autorităţile statului ar putea lua în calcul, pentru creşterea gradului de cuprindere în asigurare a locuinţelor, aplicarea unei reduceri de 10% la plata impozitului pentru proprietarii care îşi asigură casele.

"În ultimii ani, proprietarii de case obţin o reducere de 5% sau 10% dacă achită integral impozitul anual aferent. Aplicarea unei reduceri similare atunci când proprietarul prezintă dovada asigurării locuinţei va stimula creşterea gradului de cuprindere în asigurare a fondului naţional locativ, iar statul va fi degrevat de o serie de cheltuieli atunci când au loc inundaţii, alunecări de teren sau cutremure, pentru că daunele vor fi acoperite de asigurători", a spus şeful UNSICAR.

UNSICAR a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa a 12 societăţi de intermediere şi consultanţă în asigurări.

În prezent, cei 96 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% în totalul primelor intermediate, care în primele şase luni au crescut cu 17,9%, la 1,69 miliarde de lei, potrivit datelor CSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici