Urmează o perioadă dificilă. UE se confruntă cu recesiunea în această iarnă, în timp ce războiul din Ucraina loveşte în economie

Comisia Europeană se aşteaptă acum ca UE şi zona euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an şi în primul trimestru al anului 2023, ceea ce echivalează cu o recesiune tehnică, înainte de a reveni la o creştere economică în primăvara anului viitor.

487 afișări
Imaginea articolului Urmează o perioadă dificilă. UE se confruntă cu recesiunea în această iarnă, în timp ce războiul din Ucraina loveşte în economie

Urmează o perioadă dificilă. UE se confruntă cu recesiunea în această iarnă, în timp ce războiul din Ucraina loveşte în economie

Previziunile de creştere pentru 2023 au fost reduse la 0,3% atât în UE, cât şi în zona euro, o reducere de peste un punct procentual faţă de estimările anterioare din iulie. Retrogradarea este în principal consecinţa invaziei Rusiei în Ucraina, care a exacerbat criza energetică şi a dus la creşterea inflaţiei, precum şi la înăsprirea condiţiilor financiare şi la afectarea încrederii mediului de afaceri.

"Ne apropiem de finalul unui an în care Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului peste continentul nostru", a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. "Creşterea preţurilor la energie şi inflaţia galopantă îşi pun acum amprenta şi ne confruntăm cu o perioadă foarte dificilă atât din punct de vedere social, cât şi economic", a mai spus el, potrivit POLITICO.

Doar patru ţări sunt aşteptate să înregistreze o creştere economică de peste 1% - Irlanda, Malta, România şi Bulgaria - restul fiind la 1% sau sub 1%.

Între timp, aşteptările privind PIB-ul pentru acest an au fost majorate la 3,2% în zona Euro şi la 3,3% pentru UE în ansamblu, faţă de 2,6 şi 2,7% anterior, în mare parte datorită performanţelor solide din sectorul serviciilor.

Executivul UE a oferit, de asemenea, prima sa prognoză pentru 2024, care prevede o revenire a creşterii în bloc cu 1,5% în zona euro şi 1,6% în UE.

Comisia se aşteaptă, de asemenea, ca inflaţia să rămână mai mult timp la un nivel mai ridicat, de 8,5% în zona euro în acest an şi de 6,1% în următorul, peste cele 7,6% şi, respectiv, 4% prognozate anterior.

În mod similar, în UE se aşteaptă acum ca preţurile să crească cu 9,3% în ritm anual şi să se menţină la un nivel ridicat de 7% în 2023 - faţă de 8,3% şi 4,6% anterior.

Creşterea ocupării forţei de muncă se va opri, de asemenea, în 2023, inversând o tendinţă care a dus ocuparea forţei de muncă în blocul comunitar la niveluri record după pandemie. Şomajul va înregistra o creştere până la 7,2% în zona euro şi 6,5% în UE în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici