Vâlcov: Agenţia pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanţă

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a susţinut la o dezbatere a PNL pe marginea confiscării averilor ilicite, că admite soluţia promovării actului normativ care va înfiinţa o Agenţie destinată recuperării prejudiciilor printr-un proiect de lege şi nu printr-o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

222 afișări
Imaginea articolului Vâlcov: Agenţia pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanţă

Vâlcov: Agenţia pentru recuperarea prejudiciilor va fi promovată prin Parlament, nu prin ordonanţă (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

La dezbaterea organizată de grupul parlamentar al PNL pe tema ”Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni” au luat parte, din partea Guvernului, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov şi cel al Justiţiei, Robert Cazanciuc.

În finalul dezbaterii, care s-a axat în cea mai mare parte pe subiectul înfiinţării unei structuri naţionale care să se ocupe de procedurile de recuperare a prejudiciilor în urma deciziilor de condamnare ale instanţelor, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a solicitat ca actul normativ să nu facă obiectul unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului, ci a unui proiect de lege promovat în procedură de urgenţă în Parlament.

”Pentru că s-a invocat extrem de apăsat lipsa de transparenţă în proceduri, lipsa unor proceduri şi aşa mai departe, mă gândesc domnilor miniştri că poate nu ar fi rău să nu treceţi acest proiect de înfiinţare a Agenţiei printr-o ordonanţă de urgenţă, mă gândesc că poate avem posibilitatea să ne coordonăm pe un proiect de lege şi atunci să ne revedem la sfârşitul lunii martie, când doreaţi să daţi ordonanţa, într-o dezbatere în Comisia juridică, cu tot ce înseamnă mediul asociativ (...) chiar în procedură de urgenţă cu acest proiect de lege”, a susţinut Gorghiu.

În replică, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a răspuns pozitiv solicitării liderului PNL.

”Cred că soluţia unui proiect de lege este cea mai bună şi aşa cum aţi văzut, anul acesta cred că a fost doar o ordonanţă sau cel mult două ordonanţe aprobate de Guvern, mergem pe această idee şi acesta să fie un proiect de lege. Cred că avem un consens şi cu Ministerul Justiţiei”, a susţinut ministrul.

El şi-a exprimat speranţa ca în Parlament să fie urgentate procedurile de adoptare a proiectelor înaintate de Guvern, invocând faptul că de un an de zile proiectul Guvernului de limitare a tranzacţiilor cash a fost tergiversat.

Vâlcov a menţionat că şi Codul fiscal propus de Guvern va fi înaintat printr-un proiect de lege în Parlament şi nu prin ordonanţă de urgenţă.

Ministrul Finanţelor a afirmat că de lipsă de transparenţă nu poate fi acuzat ministerul pe care îl conduce.

În acest sens, Vâlcov a admis că nu deţine o evidenţă a sumelor care trebuie recuperate la nivel naţional, însă se află în curs un proces de inventariere care se va finaliza cel mai probabil la sfârşitul săptămânii viitoare.

”Situaţia actuală a recuperării prejudiciilor din infracţiuni, numărul total de dosare aflate în executare la ANAF în perioada 2010 – 2014 este de 8261 de dosare. Numărul total al dosarelor primite în executare la ANAF în 2014 este de 1656. În momentul de faţă ANAF inventariază sumele stabilite de instanţe şi acoperite prin măsuri asiguratorii, precum şi defalcarea pe unităţi ale parchetelor – DNA, DIICOT, parchete judeţene. În momentul în care această analiză va fi finalizată o vom face publică, pentru că trebuie să vedem de la ce rată am plecat”, a susţinut Vâlcov.

El a menţionat că motivul ratei scăzute de recuperări la nivelul ANAF este legat de faptul că deciziile instanţelor se comunică direct unităţilor de administrare, fără a exista o bază de date la nivel naţional.

Ministrul Finanţelor a menţionat că soluţia propusă de Guvern vizează înfiinţarea unei structuri aflate în subordinea Ministerului Justiţiei şi facilitarea cadrului legislativ.

”Înfiinţarea şi operaţionalizarea de la 1 iulie a unei structuri administrative, dedicate, la nivel naţional, formată din specialişti care se vor ocupa exclusiv de monitorizarea şi coordonarea acţiunilor de recuperare a prejudiciilor. Înfiinţarea de servicii teritoriale, de coordonare a acestor noi activităţi, distincte, la nivelul fiecărei direcţii regionale. Aceste servicii vor fi coordonate exclusiv de structura centrală. Odată cu operaţionalizarea structurii naţionale ANAF va solicita instanţelor de judecată să transmită deciziile şi structurii naţionale. În acest fel va exista un control direct şi eficient asupra situaţie de ansamblu şi asupra problemelor care pot apărea”, a explicat Vâlcov.

De asemenea, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a susţinut că această structură, aflată în cadrul Ministerului Justiţiei, ar putea să fie la fel de eficientă ca organisme similare din ale state UE.

El a menţionat că vor exista consultări cu procurorii şi judecătorii pe marginea redactării proiectului care va înfiinţa Agenţia care să se ocupe de recuperarea prejudiciilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici