Vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate pentru Telekom Romania

Vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate pentru Telekom Romania Communications, iar reluarea vânzării în acest an ar putea fi posibilă dacă se va lua o decizie în acest sens, a declarat directorul general al grupului Telekom România, Nikolai Beckers.

538 afișări
Imaginea articolului Vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate pentru Telekom Romania

Vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate pentru Telekom Romania (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Palatul Telefoanelor este o clădire a cărei stare nu este una tocmai bună. Am avut mai multe discuţii privind acest imobil, dacă vom investi sau nu în clădire. Anul trecut am iniţiat licitaţia pentru vânzarea acestui imobil, care a expirat, şi Palatul Telefoanelor nu s-a vândut. Dacă vom vinde în acest an nu vă pot spune, urmează să discutăm în Consiliul de Administraţie pe acest subiect şi, dacă se decide în acest sens, licitaţia va fi reluată. În prezent, pe agenda noastră nu figurează ca prioritate vânzarea imobilului", a afirmat Beckers.

În 2005, Palatul Telefoanelor a fost reinaugurat în urma finalizării unui proces de renovare început în 1995 şi care s-a ridicat la opt milioane de euro.

"Palatul Telefoanelor face parte din patrimoniul arhitectonic naţional şi este una din clădirile emblematice ale Capitalei. În timpul operaţiunilor de renovare a fost consolidată structura rezistenţă, au fost reabilitate faţadele şi spaţiile de la parter şi etajul opt, care constituie obiect de patrimoniu. De asemenea, au fost modernizate şi reconfigurate toate celelalte spaţii cu destinaţie tehnică şi de birouri", a declarat, în mai 2005, fostul director tehnic al Romtelecom, Silviu Vasile Cazacu.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anunţat, în septembrie 2014, că a scos la vânzare Palatul Telefoanelor şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare.

Cu un preţ de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este o clădire construită în stilul art deco şi are un teren de 1.893 metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 12.000 metri pătraţi.

Ulterior anunţului, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, s-a arătat "un pic surprins" că executivul Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) nu a informat ministerul în legătură cu acest demers.

Două luni mai târziu, Telekom România Communications a anunţat că a primit oferte pentru cumpărarea Palatului Telefoanelor, iar după verificarea documentelor acestea vor fi transmise Ministerului Culturii, care are drept de preempţiune la preluarea imobilului în numele statului.

Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat la 20 octombrie.

Palatul Telefoanelor se află pe lista monumentelor istorice din anul 2004.

Potrivit legii, clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preempţiune al statului. În cazul în care Ministerul Culturii exercită acest drept în termenul prevăzut de legislaţie, dreptul se transferă autorităţii locale.

Anul trecut, grupul Telekom România a obţinut 25,6 milioane de euro din valorificarea activelor vechi şi colaterale, din care 11,6 milioane de euro din vânzarea unui număr de 28 de active, fondurile fiind utilizate pentru investiţîi.

"Pentru acest an estimăm că veniturile obţinute din valorificarea activelor vechi şi colaterale se vor situa între 25 şi 29 milioane de euro. Prin acest proces, Telekom România obţine fonduri pentru investiţii şi poate reduce costurile operaţionale", a arătat Beckers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici