Vânzările de alimente, băuturi şi carburanţi au scăzut cu până la 7,2% în septembrie faţă de august

Vânzările de alimente, băuturi, tutun, dar şi cele de produse nealimentare şi carburanţi au scăzut în septembrie, ca serie brută, cu între 1,1% şi 7,2% faţă de august, astfel că afacerile din comerţul cu amănuntul s-au redus pe ansamblu cu 3%.

322 afișări
Imaginea articolului Vânzările de alimente, băuturi şi carburanţi au scăzut cu până la 7,2% în septembrie faţă de august

Vânzările de alimente, băuturi şi carburanţi au scăzut cu până la 7,2% în septembrie faţă de august (Imagine: Thomas Dan/Mediafax foto)

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 7,2%, urmat de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care s-au diminuat cu 1,8%, şi de vânzările de produse nealimentare, cu -1,1%, reiese din datele publicate vineri de INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia celui auto) a crescut pe ansamblu cu 0,7% datorită majorării cu 3% a vânzărilor de alimente, băuturi şi tutun, în timp ce comerţul de carburanţi a scăzut cu 4%, iar cel de produse nealimentare cu 1%.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în septembrie 2011, vânzările de alimente, băuturi, tutun au scăzut cu 3,7% ca serie brută şi cu 5,1% ca serie ajustată, cele de carburanţi s-au redus cu 10,1% şi respectiv 9,5%, iar comerţul cu produse nealimentare a fost cu 2,8% mai mic ca serie brută şi cu 2,1% ca serie ajustată.

Pe ansamblu, în septembrie comparativ cu aceeaşi lună din 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul s-a redus cu 5% ca serie brută şi cu 5,2% ca serie ajustată.

În primele nouă luni, vânzările de alimente, băuturi, tutun au scăzut cu 8,1% ca serie brută şi cu 8,5% ca serie ajustată, cele de carburanţi s-au redus cu 3,5% şi respectiv 4,2%, iar comerţul cu produse nealimentare a fost cu 2,6% mai mic ca serie brută şi cu 2,5% ca serie ajustată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici